Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Conform ing. Liviu Munteanu, fermierii din judeţ au cultivat planta originară din zona tropicală pe 462 ha de teren. „Terenurile sunt cultivate cu sorg pentru boabe şi se găsesc în zonele Oraviţa şi Măureni. Rezultatele sunt dintre cele mai bune, întrucât specialiştii Institutului de Cercetări de la Fundulea au creat soiuri foarte performante, adaptate pentru România”, aflăm de la specialistul Camerei Agricole Caraş-Severin.

Sorgul va fi a treia cereală cultivată în UE, după grâu şi porumb, spun specialiştii. Asta deoarece încălzirea globală generează secetă şi implicit scăderea producţiei de cereale. Iar sorgul e rezistent la secetă şi are o compoziţie chimică a bobului asemănătoare porumbului. Iată de ce, la nivelul UE, s-a decis promovarea cultivării pe scară largă a sorgului. Aceste aspecte au fost discutate la primul congres mondial al sorgului, desfăşurat la Bucureşti, în cadrul târgului Indagra 2016. De notat că târgul a fost organizat pentru prima dată de Camera de Comerţ şi Industrie sub egida Preşedinţiei României.

Specialişti din SUA, America de Sud, Germania, Franţa, Rusia au prezentat rezultatele cercetărilor din ţările lor. Concluzia a fost că, pe viitor, sorgul va fi o plantă complementară grâului şi porumbului, nu concurentă acestora”, aflăm de la Liviu Munteanu, participant la congres. Planta poate face faţă căldurilor foarte mari întrucât rădăcina merge pâna la şapte metri adâncime, frunzele conţin substanţe ceroase care le fac rezistente la secetă, iar perioada de vegetaţie durează doar cinci luni. Toate acestea contribuie la scăderea costurilor.

De la Liviu Munteanu aflăm și că sorgul pentru boabe este foarte bun pentru hrana animalelor, iar cel zaharat e bun atât pentru obţinerea de biocombustibili precum şi ca masă verde destinată animalelor. Este cultivat pe scară largă în China, India, SUA, Mexic, Brazilia, Franţa sau Germania. SUA ocupă primul loc în lume la producţii şi productivitate. Cu toate acestea, SUA încă importă 150.000 t de sorg anual.

Sorgul este util şi pentru hrana oamenilor întrucât se poate face pâine de sorg. În unele ţări din Africa este aliment de bază. Planta reprezintă o alternativă la culturile de porumb în zone unde acesta nu merge. Fără îndoială, sorgul va fi planta viitorului în UE”, încheie specialistul CA. Cele 462 ha din judeţ cultivate cu sorg arată că agricultorii noştri încep să înţeleagă mesajul transmis de oficialii europeni.