Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Municipalitatea reşiţeană a aprobat indicatorii tehnico-economici ai unui proiect finanţat pe POR, valorând 28,67 milioane de lei. Potrivit documentului, durata realizării investiţiei este de 12 luni, este la faza proiectului tehnic şi presupune transformări care vor schimba faţa acestei zone marginalizate din Reşiţa!

Vorbim despre amenajarea unui spaţiu de agrement urban, inclusiv străzi şi utilităţi, precum şi interconectarea zonei marginalizate Mociur cu cartierele Centru şi Govândari, printr-o promenadă, piste de biciclete, reabilitarea şi crearea de noi facilităţi de acces pietonal.

Legat de zona de agrement, aceasta include şi Centrul Multifuncţional de la Bazinul de Înot de la 7 noiembrie, pe care lumea îl credea deja pierdut. Acesta va avea o suprafaţă construită de 2.674 de metri pătraţi la sol, de o suprafaţă construită desfăşurată de 4.020 de metri pătraţi, respectiv de 4.540 de metri pătraţi cu tot cu spaţii tehnice. La care se adaugă alte suprafeţe exterioare amenajate, zone verzi. Va exista o piaţetă pietonală şi vreo 26 de copaci noi. Construcţia principală va avea la parter un foaier multifuncţional, cabinet medical, birou de antrenor, vestiare, grupuri sanitare, la tablou adăugându-se trei săli de antrenament cu capacităţi diferite, o sală de conferinţe de 95 de persoane şi multe altele. Va exista şi lift. La primul etaj, se continuă cu sălile de antrenamente. Pe al doilea etaj regăsim un spaţiu expoziţional, o terasă cinematograf în aer liber, gradene etc. La toate se adaugă şi o sală de sport în care va fi asigurat aer cald sau răcit, în funcţie de necesităţi.

Complexul va avea două corpuri, materialele fiind alese pe sprânceană, pentru un aspect plăcut şi impresionant. Va exista un centru de activităţi de asistenţă socială, care cuprinde ateliere de training şi cinematograful, precum şi o sală de sport multifuncţională. Şi se vor asigura condiţii speciale de evacuare, de protecţie la incendiu, totul pentru siguranţă.

Vorbim şi despre interconectarea Mociurului cu Centrul Civic şi Govândariul. Printre detaliile proiectului am putut regăsi reabilitarea străzii G.A. Petculescu, pe o lungime de 916 metri, respectând normativele de proiectare pentru circulaţia auto şi pietonală, de la intersecţia cu strada Fântânilor, până la cele două blocuri din Mociur. „Strada G.A. Petculescu se află într-o stare avansată de degradare, cu scurgeri de apă improprii“, se arată în document.

Vor fi demolate şi două construcţii existente, pentru a putea fi construit Centrul Multifuncţional. Suprafaţa totală propusă pentru demolare este de 4.815 metri pătraţi, incluzând amenajările exterioare, împrejmuirile din interiorul proprietăţii, bazinul de înot descoperit, dalele din jurul acestuia, copertina metalică, clădirea staţiei de filtrare, suprafaţa asfaltată de la intrarea pe teren, până în zona staţiei de filtrare, dar şi bazinul de înot acoperit.

JCS-Antoniu Mocanu