Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cele două ong-uri de mediu au reacţionat în cazul defrișărilor din Poiana Golului şi cer autorităţilor ca aceste păduri să fie plasate în categoria T1, pentru a fi protejate!

„Felicitări Primăriei Reşiţa pentru că îşi ascultă cetăţenii care cer stoparea tăierii pădurilor ce străjuiesc oraşul. Tăierile s-au sistat, s-au dat amenzi dar nu s-a eliminat cauza, adică proasta încadrare silvică a acestor păduri la categoria <păduri de producţie> în loc de păduri periurbane cu funcţie de recreere. Sugerăm Primăriei să se implice proactiv în adoptarea noului amenajament silvic care să plaseze aceste păduri la categoria T1, pentru a fi bine protejate de tăieri pe termen lung. Amenajamentul vechi expiră anul acesta şi acum este momentul pentru Primărie să se implice în numele cetăţenilor pe care îi reprezintă“, au transmis cei de la Agent Green.

Mai mult decât atât, activiştii de mediu de la Stop Defrişărilor solicită imperativ intervenţia Ministrului Mediului, Tanczos Barna. „Romsilva ne distruge viitorul comunității! O pădure de 130 de ani a fost RASĂ (tăiere de racordare) la marginea orașului Reșița, Caraș-Severin. Primarul orașului, Ioan Popa, și-a exprimat public indignarea și DEZACORDUL față de exploatările forestiere. Sub pădurea tăiată sunt blocuri și locuințe ce vor avea de suferit la următoarele ploi. Prin pădure, bicicliştii din Reșița aveau un traseu amenajat, acum distrus definitiv. Aceste exploatări abuzive se legalizează prin amenajamentul silvic făcut eronat de către Institutul Național de Cercetări și Amenajări Silvice (INCDS), pădurile cu rol recreativ și social (păduri periurbane) fiind încadrate greșit ca și păduri de producție obișnuite, în loc să fie trecute la protecție (tipul funcțional T1 sau T2 fără tăieri principale). Solicităm ministrului Tanczos Barna să dispună de urgență excluderea tuturor pădurilor din jurul localităților, stațiunilor și traseelor turistice de la producție și încadrarea lor ca păduri recreative, precum și un act normativ care să sancționeze drastic elaboratorii amenajamentelor silvice care încadrează eronat păduri în categorii funcționale necorespunzătoare realității din teren, cu rezultat în compromiterea sau degradarea acestora în urma exploatărilor prevăzute“, au transmis și cei de la Stop Defrişărilor.

JCS-Nicoleta Moraru