Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – După o pauză de câțiva ani, municipiul Reșița va fi prezent din nou în Liga a IV-a din Caraș-Severin, prin înscrierea grupei de junior mari a clubului Mundo Reșița. Liga a IV-a Caraș-Severin va începe pe 11 septembrie, cel mai probabil cu participarea a 14 echipe!

Președintele ACS Mundo Reșița, Lucian Dobre, care va conduce echipa din Liga a IV-a din postura de antrenor principal, a declarat: „Am hotărât ca din acest an să ne înscriem totuși în Liga a IV-a, deși planificarea era făcută pentru anul următor. Ne-am înscris în Liga a IV-a prin simplul fapt că la Liga a V-a condițiile sunt puțin mai precare. Am considerat că este oportun și necesar să înscriem grupa mare de juniori, unde avem copii născuți în anul 2004, 2005, 2006 și chiar 2007. Ne dorim să-i dezvoltăm, să-i creștem, să-i încurajăm, deoarece știu că va fi greu. Probabil scorurile vor fi un pic ieșite din comun, dar considerăm că doar așa putem să dezvolta acești copii de peste 15 ani. Din experiența pe care am acumulat-o și la alte cluburi, am observat că au fost selecționați acei copii care au evoluat împotriva adulților. Consider necesară o astfel de abordare în parcursul oricărui viitor fotbalist. Ne-am fi dorit ca această grupă să fi jucat și la juniori A, dar din păcate, la nivel județean nu s-a format acest campionat. Sperăm ca pe viitor să înscriem grupa cea mare atât în Liga a IV-a, cât și în campionatul de juniori A, care este organizat de Federația Română de Fotbal. Avem toate planificările făcute, sper doar să nu fim blocați de o nouă pandemie sau alte lucruri adiacente”.

Antrenor secund al lui ACS Mundo Reșița în Liga a IV-a va fi Cristian Chitucea, cel care se ocupă și de juniorii mici ai clubului reșițean. „Împreună cu toți colegii mei și cu coordonatorul clubului Mundo am hotărât că cel mai bine pentru copiii mari de la noi este ca aceștia să facă pasul către campionatul de seniori. Dacă vrem să ajungă la un nivel superior, tot vor trebui la un moment dat să aibă dueluri și să-și măsoare forțele cu seniorii. Ne-am inspirat un pic și din proiectul domnului Marcel Băban de la Jimbolia, care a făcut acest lucru cu juniorii. Și eu pot spune că sunt un produs al lui. De la vârstă mică ne-a pus în luptă cu seniorii, încă de la vârsta de 16 ani. Mai erau și seniori cu noi în echipă, dar după un an echipa era formată doar din juniori și totuși am reușit să ne menținem și să nu retrogradăm. Era și o rampă de lansare pentru noi. Acum la Liga 1 și 2 este mare nevoie de juniori, iar cu cât tinerii fotbaliști fac pasul mai repede în competiția seniorilor, cu atât mai multă experiență vor acumula. Proiectul lui Băban a dat roade, fiindcă doi jucători pe care i-a introdus de foarte tineri în competiția seniorilor, iată că acum evoluează meci de meci în Liga 1. Este vorba despre Ovidiu Popescu de la FCSB și Eduard Pap de la FC Botoșani. Ultimul chiar de la vârsta de 14 ani apăra în meciurile de seniori. Noi ne dorim ca peste ceva ani să avem câțiva copii de la Mundo Reșița care să joace la cel mai înalt nivel din România”, a spus Cristian Chitucea.

JCS-Ștefan Moraru