CARAŞ-SEVERIN – Despre acţiunea desfăşurată sâmbătă, 18 martie, la morile de apă din comuna Răcăşdia, cei 150 de voluntari, alături de echipa de la Acasă în Banat, pot să spună că a fost misiune îndeplinită!
Pe o vreme însorită, celor de la Acasă în Banat li s-au alăturat nu mai puţin de 150 de voluntari, printre ei, elevi ai şcolii din Răcăşdia, Liceului „General Dragalina“ din Oraviţa, localnici, precum şi angajaţi ai primăriei. S-a muncit zi lumină, voluntarii s-au împărţit în două grupuri mari şi au lucrat în paralel la cele două mori, Moara din Vârtop şi Moara din Sat. Organizarea a fost una exemplară, s-a început cu vegetaţia uscată şi s-a continuat cu curăţarea canalului de aducţiune a apei şi repararea acoperişurilor la cele două mori. Şi ca tot efortul să aibă şi un rezultat pe măsură, la Moara din Sat s-a făcut şi o probă de măcinat. Moara funcţionează şi va măcina nu numai făină, dar şi timpul veşniciei.
„Acțiunea de voluntariat de la Răcășdia a stârnit foarte mult entuziasm și am fost foarte bucuroși să vedem o participare atât de numeroasă. Aproximativ 150 de persoane au participat la eveniment, începând cu elevii de la şcoala din Răcășdia, cei de la Liceul » General Dragalina» din Oravița, voluntarii Asociației Acasă în Banat, precum și foarte mulți localnici și fii ai satului veniți să dea o mână de ajutor. Încă de dimineață devreme s-au pus în mișcare echipele de la bucătărie care s-au ocupat să nu ne lipsească nimic, pe tot parcursul zilei. Echipa de la primărie a pregătit materiale, scule, utilaje, tractoare cu remorci, buldoexcavatoare și multe altele. La ora 8 am început să ne organizăm pe echipe și să dăm drumul la treabă. Dacă la început aveam de gând să reparăm acoperișul la o singură moară, cu așa o implicare am prins curaj să ne ocupăm, în paralel, de acoperișurile celor două mori. Am format două grupuri mari de voluntari, unul la Moara din Vârtop, celălalt la Moara din Sat, aflată la 400 metri mai jos. Și ne-am apucat serios de treabă. În scurt timp s-a creat o forfotă de nedescris! Curățarea canalului de aducțiune a apei (iruga) a necesitat un efort deosebit, deoarece acesta nu a mai fost îngrijit de foarte mult timp, s-a colmatat și s-a umplut de vegetație. În ultimii zeci de ani s-au adunat cantități foarte mari de gunoi care a trebuit strâns. Însă timpul a fost limitat, lucrările multe, ziua încă scurtă, așa că ne-am mobilizat ca după-amiază să finalizăm ce ne-am propus. Ne-am îngrijit în detaliu de clădirea ambelor mori, iar băieții de la acoperișuri au tras tare, până la înserat, când n-am mai avut lumină și a trebuit să ne oprim, când mai aveam de terminat de așezat țigla. Mare ne-a fost satisfacția ca pe înserat să facem o probă de măcinat la Moara din Sat și să vedem că funcționează!“, a precizat echipa de la Acasă în Banat.
JCS-Nicoleta Moraru