Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – În timp ce unele zone din ţară sunt grav afectate de secetă, impunându-se restricţii, în Banat, Administraţia Bazinală de Apă a dat asigurări că în acest moment nu se pune problema lipsei de apă pentru sistemele de apă centralizate!

Deficitul de precipitaţii din ultima perioadă a creat mari probleme în multe zone din ţară. Pentru spaţiul hidrografic Banat, specialiştii de la Apele Române asigură beneficiarii că, în acest moment, nu s-a pus problema restricţiilor, dar recomandă tuturor consumatorilor să apeleze la alternative de stocare şi reciclare a apei, acolo unde situaţia o permite. „Planul de restrictii și folosire a apelor în perioade deficitare nu s-a pus în aplicare în spațiul hidrografic Banat până în prezent, deoarece se poate asigura cerința de apă la toate categoriile de folosință. Apa este o resursă naturală limitată! De aceea facem apel ca toți consumatorii de apă, acolo unde există posibilitatea, să apeleze la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere) dar și în sectorul industrial sau agricol“, sunt recomandările celor de la Apele Române Banat.

În continuare, specialiştii ABA Banat urmăresc în permanenţă evoluția debitelor de apă din spaţiul hidrografic. În legătură cu unele zone din Banat, cu precădere din mediul rural, care ar putea fi afectate de fenomenul de secetă, directorul ABA Banat, Cristian Moisescu-Ciocan a precizat: „Pe fondul regimului termic extrem de ridicat al perioadei și cel al regimului pluviometric scăzut, fenomenul de secetă poate afecta anumite zone rurale din Banat, unde nu există sisteme de alimentare cu apă în regim centralizat, iar alimentarea se face fie din fântâni, fie din sisteme mici alimentate din foraje.“

Dacă va fi necesar, în aceste zone, resursa de apă va fi asigurată pentru toți cei care au nevoie, fie că vorbim de apa de băut, fie pentru activitățile curente, cu ajutorul autorităților locale precum și cu sprijinul Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență, mai precizează reprezentanţii de la Apele Române Banat.

JCS-Nicoleta Moraru