Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În Caraş-Severin sunt disponibile 1.400 de locuri în clasa pregătitoare şi 1.070, pentru clasa I.Cea de-a treia etapă de înscriere în clasa pregătitoare şi în clasa întâi destinată copiilor care au solicitat înregistrarea la o altă şcoală decât cea de circumscripţie, dar nu au fost înmatriculaţi din lipsă de locuri va începe luni 23 aprilie.

Tot săptămâna viitoare, vor putea fi înscrişi şi copiii care nu au participat la nici una dintre etapele anterioare. Conform datelor afişate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, în urma desfăşurării primelor două etape de înscriere, Liceul Bănăţean Oţelu Roşu, Liceul Teoretic „Traian Doda“ şi Grupul Şcolar Construcţii de Maşini din Caransebeş, Liceul Teoretic „Traian Vuia“ şi Şcoala cu clasele I-VIII Nr.2 din Reşiţa au rămas fără locuri.

În schimb, Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ are cele mai multe locuri disponibile. După încheierea celei de-a doua etape, unitatea de învăţământ reşiţeană mai avea 83 de locuri. Şcolile cu clasele I-VIII Nr. 2, 7 şi 8 din Reşiţa au fost cele mai solicitate unităţi de învăţământ pentru înscrierea în clasa întâi, iar în ceea ce priveşte clasa pregătitoare, Liceul Bănăţean Oţelu Roşu, Liceul Teoretic „Traian Doda“ şi Grupul Şcolar Construcţii de Maşini din Caransebeş, Liceul Teoretic „Traian Vuia“ şi Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 2 din Reşiţa, au fost preferate de un număr mai mare de părinţi.

În primele două etape de înscriere cererea a fost mare şi la unităţile de învăţământ cu predare în limba germană. În Caraş-Severin, 47 de copii au fost înregistraţi în clasa I la această formă de învăţământ, deşi în urma recensământului şcolar doar 45 şi-au exprimat această opţiune.

Numărul mare de solicitări, a dus la suplimentarea locurilor. Astfel că, pentru cea de-a III-a etapă părinţii care vor să-şi înscrie copiii la Liceul Teoretic „Diaconovici-Tietz“ din Reşiţa au la dispoziţie 19 locuri iar pentru Liceul Pedagogic „C.D. Loga“ din Caransebeş au fost suplimentate opt locuri.

La polul opus, şapte unităţi de învăţământ din judeţ nu a înregistrat nici o înscriere în etapele anterioare. Acestea sunt Grupul Şcolar Industrial Bocşa, Grupul Şcolar de Transporturi Auto şi Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Episcop Ioan Popasu“, ambele din Caransebeş, Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 1 Moldova Nouă, Colegiul Tehnic Cărăşean, Colegiul Economic al Banatului Montan şi Colegiul Tehnic Reşiţa.

Lavinia Predescu