Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Ziua de 12 septembrie a însemnat pentru cei 37.000 de elevi şi 4.000 de preşcolari din Caraş-Severin un nou început, multe emoţii şi bucuria revederii. Festivităţile de deschidere au fost organizate în toate unităţile şcolare din judeţ, care au pregătit acest eveniment aşa cum se cuvine, cu invitaţi de seamă şi urările specifice unui nou început.

După cuvintele de bun venit adresate de conducerea şcolilor şi de reprezentanţii elevilor, părinţilor şi ai administraţiei locale, elevii de clasa pregătitoare au făcut cunoştiinţă cu noii dascăli, iar cei mai mari dintre elevii cărăşeni au revenit în vechile săli de clasă. Fiecare copil trece prin etapele grădiniţei şi apoi ale şcolii, dar orice început este o adevărată provocare pentru el. Plecarea de acasă şi petrecerea timpului într-un colectiv nou este un moment dificil pentru unii dintre ei. Şi dacă bobocii de clasa pregătitoare au luat startul noului an şcolar cu emoţii şi zâmbete timide, colegii lor mai mari şi-au petrecut primele ore de şcoală îmbrăţişându-şi colegii şi profesorii şi depănând poveşti din vacanţă. Răbdători şi cuminţi, elevii cu vârste de şase şi şapte ani, alături de colegii mai mari, au ascultat cuvântul de deschidere şi urările de bun venit din partea directorilor şi personalităţilor locale. Şi-au povestit întâmplările şi excursiile din vacanţă şi au plănuit noi aventuri.

După festivitatea de deschidere a noului an şcolar, însoţiţi de părinţi şi bunici, elevii claselor I şi pregătitoare au păşit entuziasmaţi în sălile în care pe parcursul primilor ani de şcoală se vor pregăti pentru viaţă. Primul an de şcoală este o schimbare importantă în viaţa unui copil, o etapă care aduce cu sine multe emoţii, nerăbdare, curiozitate, uneori chiar şi teamă.

În judeţul Caraş-Severin, în anul şcolar 2016-2017 funcţionează peste 200 de clase pregătitoare, constituite în 112 unităţi şcolare. Deşi startul anului şcolar a fost dat luni, 12 septembrie, primele trei zile sunt destinate poveştilor de vacanţă şi acomodării bobocilor de pregătitoare. Din data de 15 septembrie tinerii vor începe cursurile propriu-zise.