Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asociaţia Wild Caraş-Severin avertizează cărăşenii că martie este luna în care viperele ies din hibernare în Banatul Montan, oferind şi câteva sfaturi utile pentru momentele când ne vom intersecta cu aceste animale protejate de lege, în timpul drumeţiilor. 

În judeţul nostru, viperele se găsesc în zonele Oraviţa, Reşiţa şi Băile Herculane. „Într-adevăr, există zone în care avem o populaţie mai ridicată de vipere, cum ar fi: Clisura Dunării, Cheile Caraşului, Cheile Gârliştei, Valea Beiului, Valea Cernei, Ciudanoviţa, etc. Este cunoscut faptul acestea preferă zonele calcaroase şi, din acest motiv, judeţul nostru le oferă condiţii ideale“, ne informează reprezentanţii Asociaţiei Wild Caraş-Severin. Conform acestora, în judeţ întâlnim două specii de viperă vipera cu corn bănăţeană (ammodytes ammodytes) care reprezintă aproximativ 90% din populaţia din judeţ şi vipera comună (berus), mult mai slab reprezentată în zona noastră, circa 10% din populaţia de vipere. Cea mai periculoasă este vipera cu corn deoarece, deşi are o concentraţie mai mică de hemotoxine, injectează o cantitate mai mare de venin. Însă, cei mai periculoşi sunt juvenili. Aceştia au o cantitate foarte mare de hemotoxine şi sunt mult mai agresivi.

„Haideţi vorbim acum despre comportamentul viperelor şi despre ce trebuie facem atunci când ieşim în natură. Din păcate, foarte multă lume e îngrozită de prezenţa viperelor (…) Tot din păcate, viperele au ajuns fie demonizate, fie privite ca nişte monştri care aşteaptă sară pe oameni şi, cu o muşcătură cu sânge rece, îi ucidă. În realitate, viperele sunt vieţuitoare care evită pe cât posibil contactul cu omul, fug la primul semn al prezenţei acestuia şi atacă doar şi doar în situaţii limită, când nu mai au altă alternativă“, au continuat expunerea membrii Asociaţiei.

Pentru a evita situaţiile neplăcute, cărăşenii sunt îndemnaţi să respecte anuminte reguli. În primul rând se informeze în privinţa traseului pe care doresc să-l parcurgă şi să ţină cont de faptul că viperele au capacitatea de a se camufla, „aşa nu bazaţi o să le vedeţi. Aţi fi uimiţi dacă aţi şti pe lângă câte aţi trecut şi aţi fost «iertaţi»!“. De asemenea, trebuie să fiţi echipaţi corespunzător cu bocanci, pantaloni lungi dintr-un material mai rezistent, recomandabil şi ciorapul tras peste pantalon, măsură care ajută şi în cazul căpuşelor. Nu intraţi în panică atunci când vedeţi o viperă. Încercaţi să o ocoliţi la o distanţă de câţiva metri, iar dacă aceasta încearcă plece, aveţi răbdare se retragă. Dacă o întâlniţi pe o potecă, iar aceasta e amorţită, puteţi o îndepărtaţi cu un băţ lung. De asemenea, trebuie ştiţi viperele sunt protejate prin Legea 13/1993 privind aderarea României la Convenţia pentru conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa, iar uciderea sau capturarea acestora sunt pedepsite. Membrii Asociaţiei Wild Caraş-Severin vă îndeamnă să fiţi atenţi atunci când aşezaţi în iarbă, nd faceţi căţărări sau păşiţi peste praguri de piatră sau trunchiuri de copaci căzuţi, locuri unde viperelor le place se camufleze. În plus, cărăşenii sunt rugaţi să fie mai prudenţi în lunile martie – aprilie deoarece acum întâlnirile pot fi cele mai periculoase. Această perioadă coincide şi cu perioada de împerechere, iar viperele nu se vor da din drum nici în ruptul capului, iar dacă le stricaţi nuntaapropindu-vă nepermis, vor riposta cu siguranţă.

Unul dintre miturile care zguduie judeţul este faptul că nu există ser antiviperin în judeţ, iar o muşcătură înseamnă o moarte sigură, în chinuri groaznice. (…) În cazul unei muşcături, serul antiviperin poate fi administrat după circa 6-8 ore şi, chiar dacă nu există în stoc, acesta se aduce în regim de urgenţă. Atenţie, serul antiviperin se administrează numai sub supraveghere medicală, nu achiziţionaţi şi nu vă administraţi serul singuri deoarece acesta trebuie păstrat în condii stricte de temperatură, iar unele persoane pot dezvolta reacţii alergice la acesta. Nu vă minţim, muşcătura este într-adevăr dureroasă! În cazul unei muşcături (…) încercaţi să vă liniştiţi, nu intraţi în panică; Sunaţi la 112 şi anunţaţi imediat incidentul. În cazul în care nu aveţi semnal, deplasaţi-vă calm până într-o zona cu semnal (…) Staţi în poziţie orizontală până la sosirea ajutoarelor; Curăţaţi locul muşcăturii cu apă; Nu faceţi incizii ca să se scurgă sângele; Nu aplicaţi garou, veninul va avea o concentraţie mare şi va distruge celulele; Nu aplicaţi obiecte reci sau gheaţă; Nu consumaţi alcool“, şi-a încheiat Asociaţia Wild Caraş-Severin scrisoarea de informare a cărăşenilor.

Enable referrer and click cookie to search for pro webber