Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Magazinele s-au transformat în adevărate furnicare, iar multe dintre ele şi-au prelungit programul de lucru.

Perioada sărbătorilor de iarnă este un bun prilej pentru a face cadouri celor dragi. Chiar şi pe timp de criza este bine să ne amintim de cei care ne-au fost alături pe parcursul unui an, şi să le oferim macăr o mică atenţie. Un studiu realizat la finele lunii trecute de Mednet Marketing Research Center arată că românii care trăiesc în oraşe cu peste 100.000 de locuitori alocă, în medie, pentru cadourile de sărbători aproximativ 450 de lei. Cum Reşiţa nu intră în această categorie şi nici nu mai este oraşul industrializat de altădată, bugetul este mult mai mic, media fiind între 250 şi 300 de lei.

Dar să vedem cât şi ce vor pune reşiţenii sub bradul de Crăciun, în seara de Ajun. Cei mai mulţi intenţionează să cumpere articole de îmbrăcăminte sau încălţăminte, jucării, dulciuri, cosmetice ori parfumuri.

„Atenţia va fi îndreptată înspre cei trei micuţi ai mei, aşa cum s-a întâmplat în fiecare an. Lor le-am cumpărat jucării, în valoare de 100 de euro, şi dulciuri, de aproximativ un milion de lei. În rest, părinţilor mei, le voi face un cadou mai mult simbolic”, ne-a spus Andreea Purec, o reşiţeancă care, unsprezece luni pe an, munceşte în străinătate. Mamă şi bunică, Mariana Novac a văzut scrisoarea trimisă de nepoţei lui Moş Crăciun, dar pentru că familia este mare va aloca, pentru fiecare, în jur de 50 de lei. „Pentru nepoţeii cei mici voi cumpăra dulciuri, jucării şi, neapărat, o carte, iar celor mari obişnuiesc să le dau bani atunci când ştiu că-şi doresc telefoane, laptopuri sau alte gadget-uri, de care noi, la vârsta lor, nici nu aveam habar. Aşa că prefer să le dau bani, şi cu ce mai primesc de la părinţi, reuşesc să-şi cumpere singuri cadoul. În schimb, copiilor mei, le cumpăr, în general, ceva de îmbrăcat. Fie trag cu urechea la discuţiile lor şi aflu ceea ce-şi doresc, fie cumpăr ceea ce cred eu că le-ar plăcea, însă, încerc să nu depăşesc suma de 50 de lei/persoană, pentru că pensia nu-mi permite mai mult”, ne spune pensionara.

Nici tinerii nu se pot întinde mai mult decât le este plapuma, dacă ne gândim că un student bursier primeşte pe lună între 265 şi 390 de lei. „Nu m-am gândit încă ce cadouri voi face de sărbători, dar ştiu, în schimb, ceea ce-mi doresc! Vorbind serios acum, voi cumpăra pentru părinţi un set de produse pentru îngrijirea personală, şi voi mai strecura şi o cutie cu bomboane de ciocolată în plasa de cadou, căci bursa de studentă nu-mi ajunge pentru mai multe lucruri”, ne-a spus tânăra Amalia, studentă în anul II, la Facultatea de Psihologie din Timişoara.

Roxana Bălan Nafiru