Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cu temperaturi care sar de 35 de grade Celsius, muncitorii care lucrează pe șantierele din Reșița se confruntă zilnic cu efortul fizic extrem în condiții de caniculă! I-am întrebat direct cum reușesc să reziste, iar răspunsurile lor sunt simple și directe: „Ne-am obișnuit. Avem apă din belșug, mai facem câte o pauză… Astea sunt condițiile. Doar pentru că e vară, nu ne putem opri din a munci.“

Pe mai multe șantiere din oraș – fie că e vorba de construcții rezidențiale sau lucrări publice – muncitorii poartă echipamente grele, cască de protecție și uneori salopete groase, în plin soare. Cu toate acestea, cei mai mulți spun că și-au format un ritm de lucru adaptat la căldură. „Bem multă apă, lucrăm mai încet la orele de vârf, și dacă ne simțim rău, facem pauză. Nu prea avem de ales, e vară, dar munca trebuie dusă la capăt.”, ne-a spus un bărbat de aproximativ 50 de ani. Un alt muncitor, tânăr, ne-a mărturisit: „E greu, mai ales la prânz, dar ne mai retragem la umbră câteva minute, ne udăm pe cap, bem apă rece… așa trece ziua. Ne-am obișnuit cu stilul ăsta, chiar dacă nu-i sănătos.“

Deși legislația prevede măsuri de protecție pentru angajații expuși la temperaturi extreme – cum ar fi acordarea a 2-4 litri de apă pe zi, pauze regulate la umbră și ajustarea programului de lucru – în realitate, implementarea acestora depinde mult de angajator și de organizarea din teren. În cazul de față, muncitorii spun că le sunt respectate în mare parte, dar efortul tot rămâne mare. „Nici nu ne gândim să ne oprim. Știm că-i greu, dar asta-i meseria.“, a conchis unul dintre cei cu care am vorbit.

În perioada caniculară, autoritățile recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, consumul constant de lichide și pauze frecvente la umbră – dar pentru mulți muncitori, realitatea de pe șantier impune un alt ritm: unul dictat de termene, de salarii și de nevoia de a duce ziua de muncă până la capăt.

JCS-Denis Dutca

1 Comentariu

Adaugă comentariu