Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Naturali sau provocați, aceștia sunt doar câțiva dintre factorii care aduc pagube importante pădurilor din județ!

Dincolo de exploatarea legală sau ilegală a masei lemnoase, subiect de dispută la nivelul opiniei publice, pădurea se confruntă și cu diverse alte probleme care îi afectează integritatea și permanența ca habitat. Astfel, potrivit unei informări înaintate Instituției Prefectului de către Direcția Silvică a județului, cel mai frecvent fenomen meteorologic care produce pagube pădurilor este vântul puternic, mai ales când acesta acționează în perioade cu ploi abundente.

„Un alt factor vătămător, care a produs de-a lungul timpului pagube importante în pădurile aflate în administrarea DS, este reprezentat de incendiile de vegetație. Din păcate, practica curățării pășunilor prin incendiere conduce anual propagarea incendiilor de vegetație în fondul forestier cu consecințe grave, habitatele afectate de incendii se refac foarte greu întrucât prin incendiere se distruge solul și toate microorganismele existente în acesta.“, se precizează în document.

Din miile de hectare de suprafață afectată din județ, doar 67 ha constituie în momentul de față obiectul reconstrucției ecologice. Din categoria pădurilor care au avut de suferit în urma furtunilor și a vântului puternic fac parte 8,6 ha de pe raza Ocolului Silvic Oțelu Roșu (afectate în 2021) și 20,7 ha de pe raza OS Mehadia (afectate în 2023), în timp ce 6,4 ha de pe raza OS Băile Herculane au fost afectate de incendii de vegetație repetate (2017, 2022). În cazul acestora, lucrările sunt executate de Direcția Silvică, prin ocoalele menționate, cu finanțare din Fondul de conservare și regenerare a pădurii. Cea mai mare suprafață vizată este însă cea de 33,3 ha din zona Băile Herculane, afectată de incendiile repetate din perioada 2004-2012, unde lucrările sunt executate de Administrația Parcului Național Domogled – Valea Cernei, cu finanțare europeană POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare).

Alți factori vătămători care produc pagube fondului forestier sunt seceta, atacuri de dăunători, înghețuri timpurii și târzii, dar aceste pagube se produc în general în pepinierele silvice și plantații și foarte rar în arborete, mai precizează Direcția Silvică.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu