Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cafeneaua cu locuri de muncă de la Universitatea reșițeană a împărțit zâmbete, locuri de muncă, îndrumări și angajări!

Chiar dacă la ora deschiderii bursei generale a locurilor de muncă, vineri, la ora 9.00, a plouat, cei care s-au încumetat să intre în sala Campus Cafe a forului universitar au putut găsi 28 de standuri ale firmelor participante, care au oferit nu mai puțin de 134 de locuri de muncă. Aglomerația de afară s-a mutat treptat spre interior, unde organizatorii i-au îndrumat pe majoritatea celor intrați, în funcție de pregătire, spre angajatorii potriviți, stabilind astfel primul contact și rupând orice barieră impusă de vreo stânjeneală.

Mai buna organizare a fost constatată și apreciată și de subprefectul Cristian Gâfu, care a remarcat o prezență mai mare acum, decât la edițiile recente, și a subliniat că, indiferent câte angajări s-ar face, ele înseamnă o reușită. Oferta a fost, într-adevăr, variată, pornind de la munca necalificată, de manipulant de mărfuri, până la agenți de pază, confecționeri, construcții și HORECA. Cine a avut carte, a putut opta doar între posturi de contabil și planificator producție.

Am găsit o atmosferă deschisă, am surprins zâmbete și chiar disponibilitate din partea angajatorilor. Spre exemplu, firmele care ofereau posturi de agenți de pază ne-au explicat că, fiind vorba despre obiective civile, angajat poate fi oricine, indiferent de vârstă și sex, cu condiția să aibă cazierul curat și cursul de calificare necesar. De la directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Mihaela Iovanovici am putut afla că această calificare este una dintre cele două pe care le mai oferă AJOFM, în funcție de nevoile pieței. Mai exact, vorbim despre cursuri de calificare în meseriile de agenți de pază și îngrijitor persoane la domiciliu.

Revenind la cifre, au participat 358 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, 115 dintre acestea fiind deja programate pentru interviuri ulterioare la sediile firmelor cu care au stabilit acum primul contact, în vederea perfectării angajărilor.

Amintim faptul că, la târgul de joburi, au fost prezenți și reprezentanții Centrului Militar Județean, ai Jandarmeriei Caraș, ai ISU „Semenic“ și ai Direcției Generale de Asistență Socială din cadrul Primăriei Reșița. De la reprezentanții municipalității am putut afla că la Reșița s-a făcut treabă, mai ales în ultima vreme. Astfel că, dacă în urmă cu vreo două decenii, persoanele asistate social săreau de 800 (în timpul grevelor de la uzinele urbei), astăzi vorbim despre 45 de persoane și familii, dintre care 60 apte de muncă au fost chemate la bursă. De altfel, și rata șomajului a scăzut de atunci de la 14 la 3%.

Un lucru e cert: cine a ratat bursa, dar dorește să ocupe vreunul din locurile rămase neocupate, le poate găsi la AJOFM Caraș-Severin.

JCS-A.M.

1 Comentariu

  1. Talibanu Reply

    Imi puteri explica cum din 45 apti de munca ati chemat 60 la targ

Adaugă comentariu