REȘIȚA – Asta, la îndemnul opoziției din Consiliul Local care ar fi lecturat cu atenție proaspăta OUG 22, cea de modificare și de completare!
O interesantă dezbatere pe teme juridice a avut loc în cadrul ședinței de CL din 9 aprilie, la doar o zi după ce Guvernul adoptase OUG 22/2025, care „nuanțează“ atât OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cât și Legea 187/2023 pentru modificarea și completarea OUG 109! Totul a plecat de la proiectele de hotărâre vizând aprobarea Planurilor de selecție pentru desemnarea membrilor viitoarelor Consilii de Administrație ale Piețe Reșița SRL și Transport Urban SRL.
„Aceste proiecte de hotărâre țin seama de ultimele modificări privind conducerea corporatistă (sic!)? Părerea mea este că trebuie să modificăm și niște hotărâri privind comisiile de selecție, pentru că s-au schimbat radical criteriile de desemnare a membrilor acestora.“, a ridicat problema consilierul PSD Constantin Parfenie (foto, centru). Cu toate că președintele singurei comisii de selecție existente, Valentin Lupșa, a asigurat plenul că respectiva OUG nu afectează procesul în derulare, Parfenie a insistat: „Eu am citit cu atenție: membrii în comisia de selecție nu au voie să fie angajați ai UAT-ului tutelar, în cazul nostru, al Primăriei. Este expres trecut acolo!“ Chiar dacă Lupșa, directorul executiv al Direcției Juridice, l-a contrazis din nou, arătând că e vorba despre faptul că „membrii comisiei de selecție nu au voie să aibă legături ierarhice cu candidații“, a rămas că se vor mai face verificări, spre liniștirea tuturor spiritelor.
De fapt, dincolo de suspiciunea că selecția candidaților ar putea fi trucată, problema sau anomalia stă în cu totul altă parte. „Din păcate în România, în încercarea de a evita nepotismele și favoritismele, ne creăm niște sisteme în spirală complicate și până la urmă nu rezolvăm absolut nimic! Un Bangladesh! Este absurd să soliciți unor primării să-și trateze societățile comerciale în maniera asta. Una e Societatea de Transport București care are 11.000 de angajați, sau TUR, care are spre 100. Iar alta e Agenția de Dezvoltare Locală Reșița cu 3 angajați!“, a intervenit primarul Ioan Popa.
„La ADLR, unde avem trei angajați, suntem obligați să punem 5 membri în CA, în condițiile în care le dăm fiecăruia câte 1.000 de lei. Acum, dar când o să fie concursul o să fie cu alți bani!“, a adăugat viceprimarul Daniel Călin. Se referea, desigur, la indemnizația fixă lunară (brut) pe care o primesc, în prezent, administratorii neexecutivi provizorii ai celor 5 societăți comerciale ale CL aflate sub incidența OUG 109/2011. Dacă punerea în acord cu aceasta a început în 4 iulie 2024 cu numirea de către vechiul CL a Comisiei de selecție și nominalizare a candidaților pentru consiliile de administrație/supraveghere, numirea „provizoriilor“ a fost făcută de noul CL: Piețe Reșița – în octombrie, TUR și TermoServ CET în noiembrie, urmate de Transregio Banat și ADLR în februarie. Exceptând TUR, care are 5 administratori provizorii, celelalte patru au doar câte trei, dintre care cel puțin despre unul are o asumată culoare politică. De unde și discuțiile despre justețea reprezentării proporționale a grupurilor partidelor din Consiliul Local.
Dacă OUG 22 vine să mai simplifice lucrurile în cazurile societăților cu cifre de afaceri și/sau număr de personal mici rămâne de văzut. „Noi cu aceste 2 companii, Piețe Reșița și TUR, mergem înainte pe procedură. Dacă am pornit pe drumul ăsta, mergem, nu ne mai sucim!“, a conchis primarul Ioan Popa, asigurându-l totodată pe Parfenie că poate sta liniștit: Juridicul Primăriei va face toate verificările necesare!
JCS-Walter Fleck