Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Primarul Caransebeșului, Felix Borcean, l-a întrebat la Reșița pe ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, cum pot fi salvate clădiri istorice, unele care sunt ale nimănui, așa cum e cazul Comunității de Avere din Caransebeș!

Ministrul Cseke a spus că șansa acestora poate veni prin cele 1,5 miliarde de euro aflate la dispoziția României pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic. Și cum județul Caraș-Severin, inclusiv Caransebeșul, e aproape în întregime prins în harta seismică realizată de Ministerul Dezvoltării, trebuie doar depuse proiecte pentru acest gen de clădiri. Iar municipiul condus de Felix Borcean nu duce lipsă de astfel de imobile. Primăria, blocurile de la Poliția Locală, din Șesu Roșu și chiar Biblioteca ”Mihail Halici” pot fi reabilitate pe această axă de finanțare.

„Pentru clădirile cu risc seismic sunt doar câteva proiecte depuse în toată țara, însă noi suntem cumva la limita hărții de risc seismic, adică județul Caraș-Severin aproape în totalitate este prins în această zonă de risc seismic. Caransebeșul se află la granița de nord, mai la nord de noi nu există risc seismic, partea de câmpie mai ales. Vorbind de risc seismic, noi suntem în faza de a depune niște proiecte pe clădiri cu risc seismic, cum ar fi Primăria Caransebeș, cum ar fi blocurile de locuințe din cartierul Șesu Roșu, blocurile de la Poliția Locală care sunt cele mai vechi blocuri din oraș și clădirile gen Biblioteca Municipală, o să vedem dacă mai există și alte clădiri care s-ar încadra în această axă de finanțare. E o axă foarte generoasă, o axă care poate finanța sume importante. E adevărat că șanse mai mari au cei din zona Vrancea, iar Banatul e o zonă un pic mai ferită, aici sunt niște cutremure, de intensitate mai mică, dar este prins în acceastă hartă, asta este important.”, ne-a declarat primarul Felix Borcean.

Edilul a vorbit și de ”pata neagră” din centrul Caransebeșului, ruina Comunității de Avere, o clădire istorică al cărui proprietar e de negăsit și care dacă ar intra în posesia administrației locale, ar mai avea o șansă de a nu fi făcută una cu pământul.

„Nu am cu cine să mă înțeleg să preluăm această clădire, chiar am pus pe tapet în cadrul discuției cu dl ministru Cseke această problemă despre clădirile lăsate abandonate, care practic nu mai aparțin nimănui. Ce se întâmplă cu ele, de ce nu le putem noi prelua? Deși Comunitatea de Avere e o piatră de moară, și așa lumea ne arată cu degetul, deși clădirea nu e a Primăriei. Am putea să facem măcar lucrări minim invazive, de consolidare, să o protejăm cumva. Dl ministru m-a asigurat că există în lucru un plan și pentru aceste clădiri, nu suntem singurii din țară în această situație cu clădiri care nu mai aparțin nimănui sau dacă aparțin cuiva aceștia sunt de negăsit.”, a mai spus primarul Felix Borcean.

JCS-N.C.

Adaugă comentariu