CARANSEBEȘ – Asta spune primarul Felix Borcean că are în plan în acest an pentru zona centrală a Caransebeșului. Adică promenadă, zonă pietonală, clădiri restaurate, terase (dar nu anapoda), baruri și cafenele!
Cum centrul unui oraș reprezintă în multe cazuri o carte de vizită, primarul Caransebeșului s-a gândit, pentru 2025, la o rearanjare a lucrurilor în zona centrală, ceea ce presupune printre altele și dispariția second hand-urilor și a sălilor de jocuri de noroc, cu terase amplasate doar în fața punctelor de lucru și o zonă pietonală extinsă. Un fel de „curățenie” în zona centrală, în opinia lui Borcean: „Zona centrală vreau să fie degrevată de magazine second hand și săli de jocuri și în cel mai scurt timp o să facem o astfel de propunere Consiliului Local, bineînțeles cu respectarea legii. Am mai încercat, dar atunci au venit patronii și cumva le-am înțeles nemulțumirea. Făcând această curățenie în zona centrală, adică am zis că desființăm acele terase care acaparau tot centrul și stricau vizibilitatea și aspectul. Dacă există dorință din partea unor întreprinzători trebuie ca centrul să fie presărat cu terase, baruri, cafenele, dar pe lateral, în fața punctelor de lucru, nu pe mijloc. Și, bineînțeles, cu cât mai multe zone pietonale, și acesta va fi un lucru nepopular.”
Primarul Felix Borcean a dat exemplul unei cofetării celebre, în alte vremuri, în Caransebeș, unde astăzi se vând haine second hand. Macul Roșu (FOTO), așa cum știu caransebeșenii fosta cofetărie, restaurantele Platanu sau Pomul Verde, reprezentau repere urbanistice ale zonei centrale, dar și spiritul Caransebeșului de altă dată, și-a adus aminte edilul. „Macul Roșu a fost o cofetărie de tradiție în Caransebeș, acum a devenit second hand, deși tot Macul Roșu îi spune lumea și acum. Platanu, Pomul Verde, acesta era spiritul orașului la vremea respectivă, adică dacă în comunism și mai devreme de comunism aceste locuri au fost create pentru astfel de activități comerciale, noi am răstălmăcit totul. Noi asta trebuie să facem, să readucem acel spirit, chiar dacă măsurile poate par nepopulare pentru cei care administrează respectivele afaceri (second hand și jocuri de noroc – n.r.).”, a concluzionat Felix Borcean.
În ceea ce privește clădirile degradate din zona centrului istoric, primarul a mai precizat că municipalitatea deține doar un singur imobil, celălalte aparținând unor privați. „Noi avem pe centru o singură clădire care ne aparține și eu aș fi de acord să o vindem, să o cumpere cineva și atunci tot de pe centru să fie privat și să fie reabilitate, dacă cineva e interesat…”, a fost invitația lansată doritorilor de primarul Caransebeșului.
JCS-R.M.