Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Nu chiar de acum, ci de abia după ce proiectantul va veni cu o soluție tehnică potrivită, facilă și acceptabilă financiar!

În condițiile în care pe (deocamdată) principala arteră de circulație a orașului, mai cu seamă pe sensul Centru – Govândari, se creează ambuteiaje la orele de vârf, se poate percepe o înfrigurată și în egală măsură înfierbântată așteptare pentru deschiderea noii variante de circulație prin fosta Platformă Mociur. Dacă lucrările executate de STRABAG sunt aproape finalizate, rămâne deschisă întrebarea: ce anume i-ar putea determina pe reșițeni să prefere totuși această variantă, având în vedere că majoritatea nu o folosesc nici pe cea din Parcul Industrial, de urâtul pietrei cubice de pe strada Mociur?

Răspunsul, evident, l-ar reprezenta dispariția pietrei cubice și înlocuirea ei cu asfalt! Acest lucru ar urma să se și întâmple, potrivit primarului Ioan Popa, care le-a explicat consilierilor locali în ultima ședință din 2024 în ce stadiu se află acest proiect. „Porțiunea respectivă, de la bariera de pe Fântânilor până în Mociur, era prinsă în proiectul de realizare a Centrului Multifuncțional, de la vechiul bazin. Soluția tehnică pentru apele pluviale a fost una foarte nepotrivită, în sensul că pe centrul drumului au proiectat preluarea apelor pluviale și trebuia făcută o săpătură din cauza diferențelor de nivel, în unele locuri de până la 3,5 m. Aceasta ne punea în dificultate cu Căile Ferate, care n-ar fi aprobat asemenea săpături, ce le-ar fi destabilizat terasamentul.“, a spus acesta.

Prin urmare, i-a fost solicitat proiectantului o modificare de soluție „ceva mai facilă și mai ieftină“, urmând ca în momentul primirii acesteia să fie demarate lucrările. „Probabil vom opri circulația vreo 2 săptămâni. Va trebui să spulberăm zona, să scoatem piatra cubică, să reproiectăm în zona de amonte trotuarul și pluvialul, să punem borduri, două straturi de asfalt. Vor fi două săptămâni în care nu se va circula deloc. Vom lucra ca-n China, zi și noapte și rezolvăm!“, a precizat Ioan Popa.

Detaliind soluția previzibilă, acesta a arătat că în zona barierei urmează fi să fie adăugată o bandă de decelerare de dreapta de circa 100 m, pentru ca actuala bandă de pe sensul de mers dinspre Mociur spre Casa de Cultură să fie destinată exclusiv acestei direcții, posibil cu o modificare a priorității. „Avem și o bucată de proiect în proprietatea noastră, de la francezii de la Immochan, de la Fântânilor până la Casa de Cultură. Acolo încercăm să facem un mic giratoriu și va trebui probabil să demolăm două clădiri (o casă singulară, cumva, sub funicular, încă una în stânga), și acolo vom face o girație ca să poată gira autobuzele pe lângă Staționarul III. Încercăm să fluidizăm traficul cât putem pe acea zonă.“, a adăugat primarul.

Dacă strada Mociur ar putea fi rezolvată, după primirea soluției tehnice, în două săptămâni „ca-n China“, e puțin probabil ca același lucru să se întâmple în același ritm cu porțiunea cealaltă, având în vedere faptul că procedurile aplicabile pentru străzile G. A. Petculescu, Crișan și Independenței (achiziții, exproprieri, demolări) rămân cele „ca-n România“.

JCS-Walter Fleck