CARAȘ-SEVERIN – Vorbim despre cifra oficială, cumulată pe primele 9 luni ale lui 2024, din evidențele serviciului public de ocupare!
Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forțelor de Muncă, prin aplicarea măsurilor active prevăzute de Legea șomajului, în primele 9 luni ale anului s-au angajat nu mai puțin de 1.906 cărășeni. Asta în condițiile în care 4.665 persoane s-au înscris în evidențele AJOFM, fie pentru a beneficia de indemnizația de șomaj, fie pentru a-și găsi de lucru.
Cei mai mulți dintre cei care au reușit angajarea, 933, au vârsta peste 45 de ani, comparativ cu 363, în cazul celor mai tineri de 25 de ani. 308 din cei angajați au vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani, iar 302 au vârsta între 35 și 45 de ani. Din total număr persoane ocupate, 507 erau tineri NEET, adică din categoria celor care nici nu lucrau, nici nu mai urmau programe de școlarizare sau de formare. Iar 594 de persoane (31,48%) fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile.
Așa cum deja ne-am obișnuit, cei mai rar angajați sunt cei cu studii superioare – 123, în vreme ce ponderea angajărilor o dețin cei cu studii medii, liceale și postliceale – 803. Urmează cei cu studii gimnaziale – 803, în vreme ce studiile profesionale se apropie de coada clasamentului cu 325 de angajări. O diferență de 17 puncte procentuale dezavantajează femeile la angajare. Potrivit cifrelor oficiale, în județul nostru au fost încadrate în muncă 791 de femei (41,50%), respectiv 1.115 bărbați (58,5%). Ceva mai blândă este discrepanța dintre mediul urban și cel rural, când ne referim la mediul de proveniență al celor care au încheiat un contract individual de muncă în primele 9 luni ale anului. În acest caz, raportul este de 1.039 la 867.
Indiferent de situație, pentru a beneficia de serviciile de mediere din partea AJOFM – adică de punerea în legătură cu o firmă care are locuri de muncă vacante – este necesară înscrierea la agenție, ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă. Acest lucru deschide, totodată, posibilitatea de a beneficia de o serie de alte servicii gratuite, de la consiliere, orientare profesională, până la indemnizația de șomaj sau participarea la cursuri de formare gratuite.
JCS-A.M.