REȘIȚA – Până în 7 septembrie se vor desfășura Zilele Palatului Cultural din Reșița, un eveniment de prestigiu și tradiție în peisajul cultural local, care-și deschide porțile pentru a XIII-a ediție sâmbătă, 31 august!
Debutul oficial are loc astăzi, de la ora 18, la Palatul Cultural, unde publicul va fi delectat cu spectacole folclorice susținute de ansambluri locale precum „Mugurașii“ din comuna Constantin Daicoviciu și Ansamblul Asociației Culturale Reșița Română. De asemenea, atmosfera festivă va fi completată de fanfare din Goruia, Mercina, Anina și Bănia, precum și de Grupul Vocal „Fetele de la Coștei“ din Serbia. Un moment special al serii îl reprezintă sesiunea de poezie în grai bănățean, oferită de Andrei-Florin Văscuț.
În continuare, marți, 3 septembrie, de la ora 18, Palatul Cultural va găzdui lansarea cărții „Eu și președintele lor“ de Ciprian Demeter, o lucrare care promite să ofere o perspectivă inedită asupra relației dintre putere și media, dar și asupra dinamicii politice contemporane. Participanții vor avea ocazia să discute cu autorul despre teme de actualitate și despre influența presei în societatea modernă.
Miercuri, 4 septembrie, la aceeași oră, părintele Petru Berbentia își va lansa cartea autobiografică „Îmi amintesc. 15 schimbări, o singură viață”, care explorează transformările profunde din viața sa în contextul istoriei recente a României. Publicul este invitat să participe la o discuție sinceră despre credință și experiențele care au modelat parcursul autorului.
Joi, 5 septembrie, tot de la ora 18, publicul va putea redescoperi istoria și frumusețea orașului Reșița prin prezentarea albumului fotografic „Oameni și locuri din Reșița Română de altădată”, care surprinde imagini de arhivă ce evocă identitatea culturală a orașului.
Zilele Palatului Cultural se vor încheia sâmbătă, 7 septembrie, cu un concert grandios intitulat „Simfonii de toamnă“, care va avea loc în Centrul Civic, de la ora 19. Art Kammerorchester din Timișoara, condus de dirijorul Cosmin Morariu, va oferi un spectacol de neuitat alături de mezzosoprana Gabriella Varvari și violonista Corina Murgu.
Acest eveniment cultural de referință demonstrează angajamentul comunității reșițene de a păstra și promova moștenirea sa culturală, oferind participanților o experiență deosebită de imersiune în tradiții, artă și literatură.
JCS-Denis Dutca