Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Asta îi transmite primarul Reșiței, Ioan Popa, consilierului județean, în replică la afirmațiile sale legate de proiectul de dezvoltare a Zonei Turistice Semenic!

În contextul în care, în ultima ședință a Consiliului Județean, la dezbaterea „Proiectului de hotărâre privind aprobarea achiziționării unor servicii de consultanță în vederea întocmirii unui Caiet de sarcini privitor la contractarea unei finanțări rambursabile interne/externe în valoare de 55.000.000 lei (aproximativ 11 milioane de euro), pentru proiectul «Dezvoltarea zonei turistice Semenic»“, Ioan Crina a pus sub semnul întrebării capacitatea Primăriei Reșița de a se ocupa de un proiect de o asemenea anvergură, primarul Ioan Popa a apreciat că ar fi bine să mai facă o pauză, să mai și respire. „Sper să o lase mai moale cu aprecierile astea, care mie mi se par că au o tentă electorală. Cred că la un moment dat trebuie să ne oprim din campanie. Trecem dintr-o campanie în alta, dar mai trebuie să facem și pauze, să respirăm.“, a comentat Popa.

Cât despre proiectul de 42 de milioane de euro, edilul a reamintit că s-a primit deja avizul Comisiei tehnico-economice a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) și că urmează a fi semnat peste puțin timp contractul de finanțare pentru 70% din sumă. „Mai rămâne o diferență de acoperit de circa 12 mil. euro, care poate fi accesată printr-un credit. Operarea acestui domeniu turistic, atunci când el va fi gata, va fi făcută cu siguranță de Schilift SRL, o firmă în care – îi amintesc domnului Crina – avem acțiuni mai mult sau mai puțin egale noi, Primăria Reșița, Consiliul Județean și Primăria Văliug. Cu alte cuvinte, oricare dintre cei trei parteneri poate lua un credit, sau îl putem lua sindicalizat.“, a explicat edilul.

În ceea ce privește opoziția punctuală a consilierului județean față de proiectul de hotărâre menționat sau poate neîncrederea față de fezabilitatea subiectului în general, Popa a insistat să-i transmită lui Ioan Crina o altă veste. „Tocmai ieri (marți, n.n.) m-am întâlnit în avion cu deputatul Alfred Simonis, viitorul președinte al Consiliului Județean Timiș, care și-a manifestat dorința de a reintra în această Schilift SRL pentru că, nu-i așa, o bună parte dintre beneficiarii Zonei Turistice Semenic vor proveni din Timișoara, din Timiș. El chiar spunea că nu înțelege cum de au fost atât de naivi încât să iasă din companie, tocmai când zona se dezvoltă. Deci, să nu-și facă griji Crina, că vom găsi soluții pentru cofinanțarea proiectului.“, a precizat Ioan Popa.

Reaminitim că, inițial, parteneri în Schilift SRL au fost CJ Timiș, CJ Caraș-Severin și CL Văliug. Cum CJ Timiș și-a anunțat în 2022 intenția de renunțare la pachetul de 74.588 de părți sociale (28,97% din total), iar celelalte părți nu și-au exercitat dreptul de preferință, participația a fost licitată și câștigată de Municipiul Reșița.

JCS-Walter Fleck