CARAȘ-SEVERIN – Crede consilierul județean Ioan Crina, analizând situația vechiului RMN de la Spitalul Județean, care deși aparținea județului, a fost vândut de unitatea sanitară!
Chiar dacă se stricase, iar funcționarea lui era mai mult o pierdere decât un câștig pentru județ și spital, vechiul și inutilizabilul RMN de la Spitalul Județean – vândut sub manageriatul lui Laza – continuă să suscite interes între aleșii județului. Acesta ar fi fost evaluat chiar de producător, după spusele managerului, și putea fi vândut cu undeva la 10.000 de euro. Lucru care, de altfel, s-a și întâmplat. Doar că în loc să-l vândă județul, care e proprietar, l-a vândut spitalul, cu motivarea necunoștinței de cauză.
Cu ocazia prezentării unei situații vizavi de înstrăinarea vechiului RMN, consilierul județean Ioan Crina a avut mai multe obiecții: „Cum poți să vinzi un bun cu 10.000 de euro când tu-l ai înregistrat cu 60-70 de mii? N-ați înțeles gravitatea, e partea civilă a lucrurilor. Dar asta e penal clar, ai vândut de capul tău, subevaluat, ai venit și ai spus pe aici că face cam 10.000, tu-l ai de fapt în contabilitate cu vreo 60-70 de mii. Ba mai mult, calculezi în continuare amortizări care-ți intră pe cheltuială, asta e grav! Acuma RMN-ul nu mai e, punem fel și fel de angajați, cu funcții, de sus până jos, să încerce să producă niște acte care să ne aducă în legalitate. Eu îi sfătuiesc să n-o facă! Eu v-am spus faptic ce se întâmplă, asta e o chestie foarte gravă, astea nu mai pot fi ascunse.“
„Cine vrea să le ascundă? Cum puteți să spuneți că cineva vrea să le ascundă când ele sunt prezentate foarte clar! Printr-o omisiune, o greșeală, o faptă penală, cine știe cum, conducerea spitalului – neștiind că nu este RMN-ul lor, s-a antamat într-o asemenea situație.“ , i-a răspuns Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean.
Ulterior duelului tăios din ședința forului județean, șeful județului a tras concluzia că totul nu este altceva decât „ultimul număr al dlui Crina, fiecare își face numărul cum știe“. Conștientizează însă că mai are timp de alte numere, cel puțin până în octombrie.
„Sigur, au fost niște încurcături acolo, a completat Dunca. Spitalul Județean nu putea să vândă RMN-ul, noi voiam să ne scăpăm de el. S-au încurcat lucrurile, o să le descâlcim. Ce este important este că noi am montat acest RMN nou, n-am suportat cheltuielile de demontare a celui vechi, care erau în cuantum de 140.000 de lei, și sigur va trebui să găsim soluția să facturăm direct de la Consiliul Județean către spitalul care a luat acest RMN bolnav, aproape mort, l-a resuscitat printr-o investiție, cum am văzut în documente, de 200 și ceva de mii de euro. Și îl folosesc, sigur, ei neavând nicio vină în toată situația asta. E o culpă, va trebui să vedem cât din ea îi aparține Consiliului Județean, cât managerului, cât Biroului Economic de acolo – nu putea să fie vândut RMN-ul de către Spitalul Județean –, dacă există o factură semnată de directorul economic de acolo. El ar trebui să știe, dacă nu, cine a făcut factura. Oricum, banii au venit în contul spitalului, s-a sesizat această greșeală și am cerut înființarea unei comisii care, din păcate, nu și-a făcut treaba.“
Șeful județului a explicat că, dacă soluția nu va fi intrarea în legalitate, cu completarea documentelor necesare pentru ca RMN-ul să fie vândut, administrația cărășeană va trebui să aducă RMN-ul înapoi, pe propria cheltuială, cu despăgubirea cumpărătorului pentru toate cheltuielile cu demontarea, transportul, montarea, modernizarea etc. Asta în condițiile în care județul are, pentru spital, alt RMN nou, funcțional. Alegerea celei mai bune soluții rămâne însă la înțelepciunea aleșilor…
JCS-A.M.