Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Lansată în ianuarie 2024, licitația vizând modernizarea celor două corpuri de clădire a ajuns la final. Urmează execuția, până în 2026!

Din cele două oferte, aflate în evaluare între 20 februarie și 24 iulie, câștigătoare a fost declarată, după deliberări, cea a asocierii GDO MOV Impex (Baia Mare) – GLB TRANSARK (București), în detrimentul celei depuse de asocierea condusă de CMA CONSTRUCT DEVELOPMENT din Voluntari. Câștigătorii vor avea la dispoziție 9 luni pentru proiectare și 17 luni pentru efectuarea lucrărilor presupuse de punerea în operă a proiectului „Modernizarea/reabilitarea a 47 de staţii de cale ferată din România – SRCF Timişoara Lot I Staţia Băile Herculane“, având ca titular Sucursala Regională de Căi Ferate Timişoara, proiect căruia i-au fost alocați maxim 19,3 milioane lei, din fonduri UE, prin Programul Operațional Transport 2021 – 2027.

Conform documentației, corpul principal va beneficia de: restaurarea/reabilitarea clădirii existente, monument istoric, respectând recomandările expertului tehnic pentru monumente istorice – compartimentare în scopul funcționalizării, modernizării și refacerii instalațiilor; restaurarea elementelor interioare/exterioare originale degradate – picturi inițiale, mozaicuri etc. – va fi realizată de către artiști plastici atestați pentru refacerea componentelor artistice; sala de așteptare va fi amenajată în holul central; ghișeul pentru casa de bilete se va reface după modelul inițial, iar ceasul și scara interioară vor fi restaurate; se vor asigura facilități pentru persoanele cu dizabilități și va fi amenajată zonă de parcare; se va monta afișaj electronic pentru informarea publicului călător.

Clădirea auxiliară urmează a fi transformată în Centru de Instruire a Personalului Feroviar, prin lucrări de recompartimentare care includ desfacerea unor pereți existenți nestructurali și realizarea unor pereți din gips carton, iar fațadele și planșeul din zona de acces se vor restaura, acestea fiind singurele elemente valoroase conform studiului istoric.

Modernizarea ansamblului de clădiri din stația Băile Herculane mai prevede lucrări de restaurare/reconfigurare la interiorul și exteriorul celor două corpuri, înlocuirea instalațiilor sanitare, termotehnologice și electrice, instalațiilor de detecție și de semnalizare la incendiu, reabilitarea peronului aferent liniei I, dar și facilități pentru persoanele cu dizabilități, în scopul îmbunătățirii condițiilor de exploatare și pentru asigurarea unor servicii moderne publicului călător.

Având în vedere cele 26 de luni alocate proiectării și execuției lucrărilor, e puțin probabil să vedem readusă Gara Băile Herculane la strălucirea ei de odinioară până la ediția din iulie 2027 a Festivalului Internaţional de Folclor „Hercules“. O (re)inaugurare ce s-ar potrivi calendaristic, cel puțin, ar putea avea însă loc în toamnă, concomitent cu tradiționalul Festival al Răchiei, găzduit de frumoasa stațiune de pe malurile Cernei.

JCS-Walter Fleck