Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Pentru început, clădirea de pe Calea Caransebeșului a fost trecută din domeniul public în domeniul privat al municipiului Reșița!

Decizia, luată în cadrul recentei ședințe a Consiliul Local, este motivată prin intenția introducerii în circuitul civil a obiectivului „Fost Institut de Proiectare Reșița“, în vederea valorificării, urmare a încetării utilității sale publice. Dacă intențiile se vor concretiza, viitoarea utilitate ar putea fi una medicală, ansamblul de clădiri cu terenul aferent urmând să găzduiască un Centru Clinic de Oncologie, pentru a cărui edificare nu s-au găsit până acum soluții la Reșița.

„Există o solicitare pentru un spațiu de la OncoHelp Timișoara. Ei s-au chinuit doi ani să facă un Centru Clinic de Oncologie la Spital, la Staționarul II, și nu au reușit. Le-am propus să facă la fostul Institut un centru de excelență medicală, de oncologie și nu numai, iar în cazul în care le convine și doresc acest lucru, noi vom scoate la licitație obiectivul.“, a explicat primarul Reșiței, Ioan Popa.

La data cumpărării obiectivului de la lichidatorul Hydro Engineering, municipalitatea intenționa să-l înscrie pe lista proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, „în speranța că vom face acolo un centru de competențe, dar se pare că nu se finanțează reabilitări/ reconversii de clădiri, astfel că am plătit 1,2 milioane euro și avem o clădire nefuncțională“, a mai spus edilul.

Achiziția fostului Institut de proiectare, aflat în proprietatea Hydro Engineering – în faliment, aprobată de Consiliul Local în octombrie 2020, viza un teren în suprafață totală de de 13.970 mp și clădiri cu destinația de birouri, cercetare industrială, depozitare și anexe în suprafață construită la sol cumulată de 4.186,9 mp și o suprafață construită desfășurată de 12.157,9 mp, la un preț de 1.248.480 euro, plătibili în rate până la finele anului 2022. Imobilul a dobândit regimul juridic de proprietate publică a municipiului Reșița odată cu transferul dreptului de proprietate.

„Acum, sper să reușim să închidem un «deal» (afacere, n.n.) cu OncoHelp. Discuțiile la care am participat presupuneau o împărțire în două: un tronson oncologia, celălalt pentru alte specialități medicale. Dacă ei vor fi de de acord să preia, cu siguranță vor face un lucru important și serios acolo, care ar aduce importante beneficii comunității noastre.“, a mai adăugat primarul Ioan Popa.

JCS-Walter Fleck