Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Instanța a dispus îndulcirea tratamentului, înlocuind arestul la domiciliu cu controlul judiciar pentru Vali Mitruș, implicat în scandalul migranților ajutați  de autorități să ajungă în Spațiul Schengen!

Măsura dispusă de Tribunalul Caraș-Severin înlocuiește prima măsură, luată de Curtea de Apel Timișoara, față de șeful Biroului pentru Imigrări al Județului Caraș Severin, „cu privire la care instanța a fost sesizată cu acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat în data de 24.07.2024 (…) pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată.“, se arată în încheierea instanței.

Măsura a fost instituită pe o perioadă de 60 de zile, timp în care Vali Mitruș are o serie de obligații, dintre care amintim: să se prezinte la Poliție după un anumit program de supraveghere stabilit, să nu părăsească țara fără încuviințarea prealabilă a Tribunalului, „să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu suspecţii/inculpaţii: Perian Claudiu Sorin, Oncica Cristian-Arthur, Basica Elena Daniela, Huniadi Andrei Cătălin, precum şi cu martorii conceptați în dosarul de urmărire penală“, după cum se arată în documentul citat. De asemenea, nu are voie să își continue activitatea profesională în exercitarea căreia a comis fapta, să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. În cazul în care încalcă aceste condiții, controlul judiciar ar putea fi înlocuit cu arestul la domiciliu sau chiar cu arestul preventiv.

De asemenea, în cazul omului de afaceri Claudiu Sorin Perian, instanța menține măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, pornind de la acordul de recunoaștere a vinovăției pentru săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (5 acte materiale).

Amintim faptul că, la începutul lui iunie, au fost efectuate nu mai puțin de 67 de percheziții domiciliare în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Argeș și Sibiu, și în Capitală, într-un dosar vizând traficul de migranți. Șeful de la Imigrări a fost inițial reținut, fiind puși sub control judiciar Andrei-Cătălin Huniadi și Cristian-Arthur Oncică, ambii funcționari în cadrul Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin, precum și Claudiu Sorin Perian, administrator al unei societăți comerciale implicate în afacere. În sarcina celor 4 a fost reținută comiterea unor infracțiuni de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, comise în formă simplă și continuată, forma participației penale fiind autoratul, complicitatea și instigarea.

Potrivit anchetatorilor, în 2022-2023, contra unor sume cuprinse între 2.100 lei și 22.000 euro și alte foloase necuvenite, cei de la Imigrări ar fi ajutat, cu avize de muncă și prelungirea nelegală a dreptului de ședere în România, peste 1.137 cetățeni străini (majoritatea din Pakistan și Bangladesh, peste 80%, dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan). „După emiterea avizelor de muncă, o parte dintre cetățenii străini, care ar fi intrat în țară, ar fi fost preluați de reprezentanții societăților pentru care ar fi fost eliberate documentele respective, cazați fără forme legale în diferite locații și plasați în mod nelegal pentru a munci la alte societăți. Ceilalți ar fi fost preluați direct de persoane care ar fi făcut parte din rețelele de traficanți de migranți și călăuziți spre state din Vestul Europei, trecând ilegal frontiera de stat a României.“, transmiteau atunci cei de la DNA.

JCS-A.M.