Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Analiza anului școlar recent încheiat relevă o ușoară îmbunătățire a siguranței în unitățile de învățământ din județ, comparativ cu anul precedent!

Dezbătut, săptămâna trecută, la finalul ședinței Colegiului Prefectural, bilanțul acțiunilor întreprinse pe această linie de Inspectoratul Școlar Județean împreună cu instituțiile subordonate Ministerului Afacerilor Interne a relevat faptul, previzibil, că… mai sunt multe de făcut. Unul dintre aspectele scoase în evidență l-a reprezentat dificultatea asigurării pazei fizice în școli, pe durata orelor de curs, în absența unui buget alocat acestui scop. „Școlile nu au buget pentru a asigura servicii de pază calificată în vederea asigurării siguranței în unitățile de învățământ. Paza respectivă se face doar prin asociațiile de părinți, dacă sunt de acord să subvenționeze serviciile de pază. În cazul în care primăriile alocă bani pentru pază în unitățile de învățământ, în special în mediul urban unde sunt cele mai multe cazuri de infracționalitate în unitățile școlare, este o soluție bună.“, a opinat inspectorul general școlar Lucian Miclău.

Potrivit bilanțului, din cele 407 de unități de învățământ din județ, 147 (36,12%) nu au dispus nici de pază umană și nici de sisteme video în anul școlar 2023-2024. Nu neapărat din această cauză sau doar în aceste unități s-au înregistrat cele 37 evenimente de natură infracțională din incinta unităților de învățământ (-3) și cele 2 din zona adiacentă școlilor (+1). Din fericire nu fost infracțiuni de mare violență, ci doar de lovire (în peste 90% din cazuri), furt, purtare abuzivă și amenințare. Subiecți ai infracțiunilor au fost 40 de elevi, doi dintre autori au fost cadre didactice, iar ca victime 34 de elevi și un cadru didactic.

„Din păcate sunt mulți contravenienți și multe victime, și copii, și dascăli. Situația s-a îmbunătățit în ultima perioadă pentru că au fost toți factorii implicați convergent, dar mai trebuie lucrat! Am provocat această discuție acum – poate e un pic devreme – dar le dăm de gândit. O să-i țin aproape pe cei de la ISJ și pe cei din MAI, astfel încât anul școlar 2024-2025 să-l începem în condiții măcar puțin mai bune decât precedentul în ceea ce privește siguranța în școli.“, a precizat prefectul Ioan Dragomir.

JCS-Walter Fleck