REȘIȚA – Nemaiavând activități productive, personalul rămas se ocupă acum de respectarea obligațiilor legale și contractuale!
Odată cu autentificarea Contractului de Vânzare-Cumpărare (CVC) a Afacerii, încheiat între UCM Reșița SA și Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice SRL (UCMH), în 11 martie a avut loc și transferul către aceasta din urmă a tuturor angajaților care aveau contracte individuale de muncă active, respectiv 429 de angajați (plus 2, ulterior, la data revenirii lor din concediul medical). Potrivit raportului Administratorului Judiciar, Consorţiul EURO INSOL SPRL şi VF Insolvenţă SPRL, la 31 martie, efectivul UCMR mai număra 41 de angajați, din care 4 cu CIM suspendate pentru creșterea copilului și 4 în concediu medical. „UCMR nu mai desfășoară activități de producție, având la acest moment un număr de 33 de salariați cu contracte active, cu program part-time, care servesc la încasarea chiriilor aferente garsonierelor aflate în proprietatea debitoarei, conservarea patrimoniului și respectarea obligațiilor legale și contractuale pe care UCMR le are.“, se arată în Raportul de activitate aferent primului trimestru din 2024. Întrucât clădirea Direcțiunii a intrat și ea în patrimoniul UCMH, sediul administrativ al UCMR a fost relocat în clădirea Resurse Umane (mai cunoscută drept „Cadre“), aflată în afara perimetrului Uzinei.
Cele 2 (două) entități și-au asumat, prin CVC, o serie de obligații ulterioare transferului, în scopul asigurării independenței funcționalității fiecăreia dintre ele, confirmând, dacă mai era cazul, că e vorba despre ceva mai complex decât schimbarea unei litere din denumire și din siglă. Astfel, dacă UCMH urmează să-și organizeze și dimensioneze activitatea productivă (Afacerea) preluată în acord cu noul context, UCMR va trebui să-și închidă restul de capitole rămase în planul de reorganizare.
În ceea ce privește finalizarea relocării activelor aflate în perimetrul celeilalte, părțile s-au angajat să colaboreze și să întreprindă toate măsurile și lucrările necesare, până în martie 2026. Cu un orizont mult mai apropiat, septembrie 2024, ele vor colabora pentru identificarea și valorificarea unor eventuale elemente suplimentare, cu aprobarea creditorilor UCMR, în caz că UCMH ar constata că cele deja cumpărate sunt insuficiente pentru derularea Afacerii. „Prețul încasat a fost de 67.879.000 lei, iar Planul de reorganizare prevedea pentru activele din perimetrul afacerii suma de 125.924.686,30 lei.“, se precizează în Raportul Administratorului Judiciar. Evident, tranzacția a influențat toți indicatorii economici ai UCMR, societatea obținând în primul trimestru 2024 un profit net de 20,8 mil. lei, care va acoperi la finele anului pierderile reportate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă. În perioada 11-31 martie, cifra de afaceri realizată a fost de 41.240 lei.
JCS-Walter Fleck