REȘIȚA – Proiectul Campusului Dual Integrat Banatul Montan Reșița, un demers unic în regiune și în țară!
Centrul Universitar UBB a fost, joi, gazda evenimentului intitulat „Inovare și noi investiții în educație la Reșița“, la care au fost invitați să participe toți elevii din clasele terminale de nivel gimnazial și liceal din muncipiu și din județ. Au ajuns cu precădere cei din Reșița, dar în număr suficient de mare încât să facă holul și foaierul Universității să pară neîncăpătoare. În esență, a fost vorba despre o prezentare interactivă a ofertelor educaționale pregătite de partenerii din Consorțiul pentru Învățământ Dual, prilej cu care s-a vorbit și despre viitorul „Campus Dual Integrat Banatul Montan Reșița“.
Prezent la eveniment, prorectorul UBB, prof. univ. dr. Balint Markó și-a manifestat convingerea că viitorul campus va fi, de fapt, un adevărat „parc educațional integrat“ complementar parcului industrial, reprezentând o metodă inovatoare care va oferi soluții nu doar Reșiței, ci și județului și întregii regiuni. „Mai mult decât un spațiu unde operatorul economic, liceul, universitatea și administrația locală interacționează, campusul dual reprezintă o soluție foarte interesantă pentru a dobândi cunoștințe și competențe. Pentru elevi, reprezintă o posibilitate de a vedea ce se întâmplă la nivel universitar, deoarece aici elevii și studenții vor fi împreună. Asemenea lucru nu s-a mai întâmplat, nici în regiune și nici în țară. Acum este momentul să facem ceva extraordinar, inovator, iar dacă vom reuși, atunci vom crea de fapt bazele unui ecosistem de inovare. Noi, UBB, am venit aici ca să ajutăm, să oferim soluții și eu cred că prezența noastră se remarcă deja, iar specializările pe care le vom înființa în acest sistem dual, fie pe zona economică-servicii sau pe inginerie, vor contribui esențial la dezvoltarea întregii regiuni.“, a precizat universitarul clujean.
La rândul său, primarul Ioan Popa a reamintit că Reșița a făcut deja un important pas intermediar, întrucât aici funcționează deja o școală profesională duală. „Mulțumesc celor care gestionează Liceul Tehnologic, pentru că au acceptat să vină parteneri cu noi atunci, iar acum avem câteva sute de elevi la Școala Profesională Duală care fac practică în companii. Primăria Reșița și-a asumat în ultimii 6-7 ani, cazarea și masa pentru cei ce au venit din afara orașului pentru a studia aici. […] În acest sistem de școală sau universitate duală, veți beneficia inclusiv de burse consistente care vă vor ajuta să treceți acestă perioadă până când intrați într-un job la un agent economic. Primăria își asumă masa și casa pe toată perioada studiilor, iar bursele menționate sunt burse plătite parțial de Primărie, parțial de agentul economic și parțial din proiectul acestui campus universitar dual.“, le-a explicat el elevilor prezenți.
Elaborat de un consorțiu format din Primărie, Consiliul Județean, Universitatea Babeș-Bolyai și alți 19 parteneri (agenți economici), proiectul campusului ce urmează a fi construit pe platforma Mociur a obținut, la începutul lunii aprilie, o finanțare de 122,6 mil. lei din partea Ministerului Educației. Potrivit edilului-șef al Reșiței, consorțiului i se vor alătura în perioada următoare și societățile Artrom Steel Tubes și UCMH Reșița.
JCS-Walter Fleck
FOTO: UBB Reșița