REȘIȚA – Asta prevede contractul de colaborare semnat, azi, între „fabrica de tunuri“ și Torman SRL, subsidiara din România a unei societăți din Marea Britanie!
În prezentarea făcută demersurilor de repornire a activității Arsenal SA, secretarul de stat în Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului, Flavius Nedelcea, a precizat că, potrivit contractului: „Baza existentă, aflată în conservare, va fi pregătită pentru a produce în continuare țeavă de tun. Într-o primă fază, de până la șase luni, se va produce muniție de război, cu până la 75 de angajați. Ulterior se va ajunge la 200-300, urmând ca în faza a treia să avem mult mai mulți angajați.“
În condițiile în care este vorba despre obuze de 152 mm de tip sovietic produse pentru un comerciant britanic, destinația acestora poate fi subînțeleasă. „Primul beneficiar direct al semnării contractului va fi Artrom Steel Tubes, cu care s-au conturat deja câteva planuri de afaceri, astfel că peste 400 de tone de oțel vor intra în producția Arsenal.“, a adăugat el.
„Arsenal a repus Reșița pe harta industriei militare! Este un contract extrem de benefic pentru Reșița și toți cetățenii ei, prin tot ce va genera pe orizontală, prin locuri de muncă, prin servicii.“, a precizat și directorul general al Arsenal SA, Ionuț Chisăliță. Se estimează că activitatea de la Arsenal SA va ajunge să producă un profit de 70 de milioane de euro pe an.
Pentru reluarea producției, partea română a estimat că vor fi necesare preparative de circa șase luni, la care partea britanică a replicat că ar vrea ca producția să înceapă chiar peste trei luni! Societatea Torman SRL, având ca obiect principal de activitate „Producția de metale feroase sub forme primare și feroaliaje“, a fost înființată în 28 iulie 2023, la București, la o săptămână după o vizită unor investitori englezi la Reșița, prilej cu care s-a aflat și ministrul Radu Oprea aici. „Săptămâna viitoare, englezii vor veni din nou aici. Vom începe investițiile și, în trei luni am dori noi, să le terminăm și să începem producția. Sperăm ca acest contract, în prima fază prin producerea unui anumit tip de produs, iar apoi prin extinderea lui, să fie extins pe o perioadă de cinci și apoi zece ani, astfel încât Arsenal să devină unul dintre principalii piloni ai producerii de armament în România, sau chiar din Europa.“, a precizat Ionuț Chisăliță.
Banii necesari pentru investițiile în infrastructură, utilaje și construcții au fost deja alocați de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, acționarul majoritar al Arsenal SA. Pentru perfectarea acestui contract, „meritul principal este al secretarului de stat Nedelcea, al domnului director Chisăliță și, nu în ultimul rând, al domnului deputat Silviu Hurduzeu, vicepreședintele Comisiei de Control SRI, la care ne plângeam fiecare, dar care, cu spiritul lui mai domol, ne-a calmat, ne-a temperat, ne-a strâns la un loc și până la urmă a ieșit ce-a ieșit!“, a conchis prefectul județului, Ioan Dragomir, sub al cărui patronaj a fost făcut azi, la Prefectură, anunțul.
Întrucât deputatul Silviu Hurduzeu nu a fost prezent la Reșița, a punctat pentru eveniment și pentru fotografia de grup, în perspectiva viitoarei campanii electorale, Ionuț Popovici.
JCS-Walter Fleck