CARAŞ-SEVERIN – Maria Grapini subliniază că politica fiscală trebuie să ţină cont de impactul pe termen lung asupra bugetului, oamenilor şi întreprinzătorilor!
Constatând că şi în acest an, „ca întotdeauna, bugetul a fost «împins» în ultima lună“, Maria Grapini, europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, cataloghează drept anormală această practică. „Nu este normal nici faptul că bugetul este doar o zi în transparență publică, pentru că eu cred că este mult mai util când discuți cu părțile interesate, cu toată lumea, cum să găsești soluțiile necesare, folosind, evident, argumentele necesare”, a precizat Maria Grapini. Proiectul de lege adoptat joi noaptea de Guvern ar urma să fie dezbătut săptămâna aceasta, în Parlament, în procedură de urgenţă.
În opinia fostului ministru (delegat pentru IMM-uri, Turism și Mediul de Afaceri în perioada 2012-2014), politica fiscală ar trebui să țină cont de impactul pe termen lung asupra bugetului, oamenilor și întreprinzătorilor şi că, mai ales în criză, nu ar trebui majorate taxele ci, din contră, redusă fiscalitatea! De regulă, Ministerul Finanțelor argumentează că, dacă se scad taxele și se înmulțește acest lucru cu numărul de companii, se strâng mai puțini bani la buget. Dacă într-o primă fază acest lucru poate fi adevărat, ulterior economia se poate dezvolta, aducând mai mulți bani la buget. „Pentru că dacă eu, ca microîntreprindere sau ca IMM, am o taxă mai mică, pot să mai angajez niște oameni și să cresc, astfel, producția și vin mai apoi cu taxe mai mari la buget! Repet, în criză, mai ales în criză, nu trebuie să mărim taxele, ci să reducem fiscalitatea!“, a conchis eurodeputatul PUSL.
Pe de altă parte, reluând un aspect semnalat şi într-o intervenţie din Parlamentului European, Maria Grapini a reiterat necesitatea impozitării marilor averi, la nivel european, pentru că „nu poţi avea acelaşi impozit când îţi cumperi un avion sau un vapor privat, cu impozitul unei microîntreprinderi cu 3 oameni care încearcă să realizeze venit pentru a trăi, ei şi familiile lor“. Europarlamentarul PUSL a solicitat Comisiei Europene să propună un ghid de bune practici, care să vină în completarea măsurilor loate de fiecare ţară în parte, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor şi gospodăriilor vulnerabile, al IMM şi microîntreprinderilor care încă resimt impactul pandemiei şi al şocului inflaţionist.
JCS- B.P.