Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Primăria Reșița va contracta un credit de 45,08 milioane lei pentru completarea sumei atrasă prin obligațiuni. Proiectul a fost votat în ședința de consiliu local de ieri, după ce prin bondurile verzi care vor fi lansate anul viitor au fost atrași doar 8,8 milioane de euro!

Cum însă s-a dorit atragerea a 17 milioane de euro, diferența va fi acoperită prin creditul votat ieri. Măsură în fața căreia consilierul Gabriel Dinu (PRO România) a atras atenția asupra unei posibile găuri negre către care s-ar putea îndrepta orașul. „Atât de atractivă a fost oferta de bonduri încât mai avem nevoie de bani? Cum se va acoperi suma asta peste zece ani? Estimăm că bugetul va crește, dar totuși este o sumă foarte mare. O vom acoperi cu o nouă emisiune de obligațiuni? Tipul ăsta de cheltuială deja se transformă într-o gaură neagră!”, a spus Dinu, exemplificând cu situația în care s-a aflat Oravița acum 10-15 ani, când a ajuns în incapacitate de plată tot pentru obligațiuni emise.

În sensul celor afirmate de Gabriel Dinu, consilierul Ioan Bălănescu (PSD) a cerut lămuriri în privința destinației acestor bani. Asta deoarece în referatul de aprobare a proiectului supus la vot scrie că municipiul trebuie să efectueze plata cheltuielilor asociate unor proiecte până pe 31 decembrie 2023. Fără însă a se specifica despre care proiecte este vorba. „Ce plătim?”, a întrebat consilierul Bălănescu fără însă să primească răspunsul așteptat.

Nici Grațian Dobre, șeful de la Proiecte Europene, și nici city managerul Claudiu Kiss n-au reușit să dea un răspuns punctual, motiv pentru care patru dintre aleșii locali au votat împotrivă. „Am considerat că nu suntem suficient de informați unde se duc acești bani. Socotind simplu, dacă nu se reușea atragerea a 8,8 milioane de euro prin bonduri, am fi votat un credit de peste 17 milioane de euro. Dacă nu ni se spune ce se va plăti cu acești bani, nu putem vota. M-a deranjat atitudinea oamenilor din primărie, care niciunul n-a știut să răspundă.”, a motivat Bălănescu votul celor patru. Proiectul însă a trecut, fiind votat de ceilalți 15 consilieri prezenți la ședință.

Spre bucuria primarului Ioan Popa care a mulțumit aleșilor locali pentru încrederea arătată. Acesta a ratat ședința, fiind plecat la Timișoara, însă a revenit chiar la final, oferind presei răspunsul solicitat de Ioan Bălănescu. „Creditul pentru care am solicitat acordul consilierilor locali reprezintă diferența de bani de care avem nevoie și care n-a fost acoperită de bondurile verzi. Având în vedere că avem nevoie de bani în două direcții, sume neeligibile sau coparticipare la tramvai și viitorul parc fotovoltaic pe care vrem să-l facem. Neacoperirea sumei totale a necesitat probarea unui credit doar pentru aceste două proiecte, pentru că așa a fost concepută emisiunea de bonduri și tot așa a rămas și suma pe care o vom lua pe credit.”, a explicat primarul.

Popa a mai precizat că primăria a mizat pe o actualizare a devizelor pe Ordonanța 64, însă proiectul Tramvai nu s-a încadrat în prevederile acesteia. Pe acest motiv, primăria a solicitat guvernului să dea o altă ordonanță, pe care însă se întâmpină o rezistență acerbă din partea Ministerul Fondurilor Europene în a accepta actualizarea de prețuri. Soluția ar putea fi dată de instanța de judecată, întrucât primăria nu vrea să renunțe la cei 12 milioane de euro care ar putea rezulta în urma actualizării prețurilor. Soluție pe care Ioan Popa o ia în calcul doar în ultimă instanță, întrucât procesul ar putea dura până la doi ani.

JCS-Ionel Ivașcu