ARMENIŞ – Sub genericul „Oameni în armonie cu natura”, „comorile” Armenișului se văd la TVR 1! Este vorba despre episodul din emisiunea „Exclusiv în România”, filmat în zonă de echipa postului național de televiziune, avându-i în componență pe Cristian Tabără și Ilinca Ciobanu. Difuzat duminică, episodul „spune” lumii povestea zimbrilor, a comunității și a oamenilor de aici!
Zona reprezintă un loc cu mai multă sălbăticie neîntreruptă decât în multe părți din Europa. Pentru că aici sunt multe parcuri naturale, păduri și pajiști numai bune pentru ceea ce acum poartă numele de „măgură” a zimbrilor. Oamenii de la WWF România au observat potențialul zonei doar privind-o din satelit, după cum afirmă Alina Floroi, coordonator al campusului WeWilder dezvoltat în zonă după sosirea zimbrilor. Din 2014 încoace, aproape an de an au fost aduse grupuri de zimbri, numărul lor ajungând la 150. A fost un „experiment” în exprimarea Alinei Floroi, desfășurat de WWF România și Rewilding Europe, experiment care avea nevoie și de o interfață pentru a asigura legătura lumii întregi cu natura și comunitatea din Armeniș. Așa a apărut campusul WeWilder, ca o inițiativă de a forma o comunitate mai largă decât cea locală și care să trăiască în acord cu natura. Se pare că a fost o idee bună, de vreme ce „The Guardian” sau „New York Times” au scris despre mica economie circulară creată ulterior datorită colaborărilor cu localnicii.
Iarba verde de acasă
În paralel cu acest proiect s-a dezvoltat ecoturismul în zonă, după cum remarcă rangerul Matei Miculescu, convins să rămână în locurile natale de primul campus de colaborare rurală-urbană din România. Nu e singurul dintre cei pe care zimbrii fie i-au ținut acasă, fie i-au convins să se întoarcă. Mai demult, la Feneș, Ilie Ponoran și soția au pus bazele unei plantații de mure, pe care ulterior au reconvertit-o în una de zmeură pentru că e mai productivă și mai căutată pe piață. Cei doi se ocupă și acum de plantație și-s tare bucuroși că-i au alături pe fiul și nora lor, pe care zimbrii i-au convins să rămână.
Pe Mirela Feneș au chemat-o înapoi după 13 ani petrecuți în Olanda. A măcinat-o mereu dorul de casă și dragostea față de cai. În copilărie nu scăpa niciun prilej să încalece caii bunicului, iar în facultate a început să se ocupe de călărie și dresaj. De trei ani, se ocupă de Prima și Lulu, caii cu care pe viitor ar putea organiza ture de călărie prin Munții Țarcu. În 2016, zimbrii i-au determinat pe Maria și Mihai Miculescu să renoveze casa bătrânească pe care-o aveau mai demult și să facă-n ea turism rural. Și nu mică le-a fost surpriza să vadă că majoritatea turiștilor sunt tineri de până-n 40 de ani, care le spun că-n casa lor se simt ca pe vremuri la bunici.
Bunătăți locale
Cristian Tabără n-a ratat rețeta balmășului făcut de Dosia și Bibi Vela după o rețetă pentru oamenii care merg la coasă. Se întâmplă în campusul pe care Anastasia Miculescu din Sat Bătrân îl aprovizionează cu produse din grădina proprie. „Comunitatea merge pe un drum bun!”, crede Mihai Miculescu, pentru care oamenii de la WWF au devenit de-ai casei. Iar Maria Miculescu ar vrea ca mai mulți localnici să se implice cu lucruri produse… exclusiv în Țara Gugulanilor.
Reluarea emisiunii poate fi urmărită pe TVR 1 vineri, 17 noiembrie, de la ora 10, sau AICI.
JCS-Ionel Ivașcu
FOTO: Exclusiv în România