FÂRLIUG – Deși produsele sale nu arată ca cele din magazin, Sorin Luca din Fârliug e sigur de calitate. Asta deoarece singurul îngrășământ pe care-l folosește este gunoiul de grajd „furnizat” de cele șase vaci pe care le deține. Iar singurele chimicale pe care le aplică legumelor pe care le produce sunt soluțiile contra dăunătorilor!
Pe un hectar de teren și 10 arii de solarii, pe structură din lemn și acoperite cu folie pe care le-a ridicat prin forțe proprii, produce „cam de toate” în proprie exprimare. Și răsaduri produce în perioada primăverii și chiar lubenițe de doi ani încoace.
În total, are aproape 20 de hectare de teren. Șapte sunt pășune, alte șapte sunt fânețe, pe 2,5 a cultivat porumb, iar suprafața rămasă a încredințat-o unui consătean ca să cultive porumb și floarea soarelui. Cum însă acesta a ieșit în pierdere, anul viitor nu va mai repeta isprava.
În privința recoltei de legume, Sorin Luca se arată mulțumit. Doar roșii a recoltat peste cinci tone din cele aproximativ 2.500 de fire pe care le-a sădit. Trei ani la rând a primit ajutorul acordat de APIA prin Programul „Tomata”, însă, de doi ani încoace, nu a mai primit nimic. Primește însă alte subvenții pentru suprafața pe care o deține, iar sprijinul este binevenit pentru agricultorul care trăiește din munca sa.
Cu desfacerea însă e greu. „Ani de zile am avut o masă în Piața Reșița Sud, dar acolo spațiul e înghesuit și e greu să-ți expui marfa. Pe lângă asta, vin legumicultori de peste tot. De aceea, sâmbăta, merg la piață la Bocșa, pentru că acolo doar sâmbăta vine lumea la piață. Se pare că așa s-au obișnuit oamenii. Până acum trei ani vânzarea a mers bine, dar apoi a scăzut la jumătate.”, am aflat de la micul producător care, în cursul săptămânii, și-a improvizat propria „piață” chiar în fața casei, întrucât are norocul să locuiască la strada principală. Cu lubenițele a mers la Soceni, în perimetrul de vizavi de fabrica de pâine unde au început să apară rulotele micilor producători de mezeluri.
„Noi ne străduim să producem bio și de aceea legumele noastre nu arată ca cele de la magazin. Dar cumpărătorii nu înțeleg asta, pentru că pun mare preț mai mare pe aspectul legumelor decât pe calitate. Le transmit să fie mai atenți la calitate!”, încheie legumicultorul cu îndemnul de a cumpăra cât mai mult de la micii producători.
JCS-Ionel Ivașcu