CARANSEBEȘ – Mai precis, vrea mărirea contractului pentru măturatul stradal, asta deși sunt zone unde rar apare câte o măturătoare!
Municipalitatea plătește acum 100 de mii de lei lunar, iar operatorul de salubritate și transport ar vrea 125 de mii de lei. Au aflat asta și aleșii locali chiar de la directorul societății, Sorin Pușcaș (foto), potrivit căruia a crescut salariul minim, iar banii sunt necesari pentru ca Transal Urbis să nu treacă din nou pe minus. „Am făcut restructurări de personal, mai avem doar 17 TESA din 30, am redus numărul de ore suplimentare cu 23 la sută, am crescut numărul de abonați cu peste 1000, am redus și cantitatea de deșeuri duse la Lupac, toate astea au însumat o economie de peste 800 de mii de lei. Balanța e pe creștere, după 8 ani suntem din nou pe plus, iar din datoria la ANAF am achitat 1 milion de lei, mai avem 3,7 milioane datorie. A apărut, din nou, problema majorării salariului minim, din 87 de angajați, 61 sunt pe salariul minim. Vin cu rugămintea, dacă sunteți de acord, să măriți alocarea pentru măturatul stradal, unde avem 35 din cei 61 de angajați cu salariul minim, altfel iar vom intra în blocaj și pe pierderi. E vorba de 25 de mii de lei pe lună, nu am de unde să-i mai scot, restructurările s-au făcut la maxim.”, a fost solicitarea directorului Pușcaș.
Până să intervină consilierii locali, administratorul public Florin Bogdea i-a răspuns acestuia că mai e loc de restructurări de personal în urma cărora s-ar acoperi suma de 25 de mii de lei cerută de la primărie: „Mai dați afară de la TESA trei oameni, sunt acolo o grămadă, doi directori, mai puteți lucra la TESA și aveți cei 25 de mii pe care-i cereți de la noi. Reduceți salarii de la TESA și măriți salariile la cei care muncesc pe stradă!”
Om cu vechime în Transal, Pușcaș a fost tranșant: „Niciodată în istoria Transal n-au fost atât de puțini la TESA!”
Alți consilieri locali au vrut să precizeze că nu e vorba de o majorare de tarif pentru populație, ci de o majorare a contractului pentru maturatul stradal. Ceea ce l-a făcut pe primarul Felix Borcean să declare că și banii pe care-i vrea în plus Transal Urbis tot din buzunarul populației sunt. În opinia edilului, există și alte soluții, una dintre acestea fiind insolvența operatorului de salubritate, în cazul în care la Transal Urbis nu se strânge cureaua și nu se mai umblă la personalul TESA. „Cei 25 de mii sunt tot din bugetul local, asta înseamnă un leu și ceva în plus de la fiecare locuitor. Există și soluția care ne-ar putea arăta realitatea. Știți că indiferent de administrație, Transal a fost un loc unde se angajau oameni, chiar dacă nu era nevoie. Dacă aducem Transal în insolvență, că ne gândim și la asta tot mai serios, va veni un administrator și primul lucru va lua niște măsuri, adică reduceri de personal și sistarea plăților către ANAF, până la revenirea pe linia de plutire. Dar eu întreb, dacă nu ar fi fost acele datorii, s-ar mai fi făcut vreodată acele reduceri de personal? 17 la TESA sunt mulți, după părerea mea, trebuie să mai strângeți puțin cureaua!”, a adăugat Felix Borcean, care a mai spus că se va merge la ANAF pentru o eventuală reeșalonare a datoriilor.
Dragoș Curelea (USR) a tras concluzia: „Că sunt acolo angajați pe pile se știe de când lumea, ori îi ajutăm, ori îi lăsăm să se ducă din nou în cap!”
Deocamdată, nu s-a luat nicio decizie!
JCS-R.M.