REȘIȚA – În chiar prima zi a noului an universitar, studenţilor Centrului Universitar UBB Reşiţa li s-a pus în vedere ce viitor îi aşteaptă!
„De Brevitate Vitae“, popularul cântec academic cunoscut popular ca „Gaudeamus Igitur“ sau doar „Gaudeamus“, a răsunat din nou, azi, în Aula „Eftimie Murgu“ a Centrului Universitar al Universităţii Babeş-Bolyai din Reşiţa! Bazele învăţământului superior reşiţean au fost puse în anul 1971, la aniversarea a 200 de ani de industrie, pentru ca începând cu anul universitar 2020-2021 activitatea didactică de aici să se desfăşoare sub frontispiciul prestigioasei universităţi din Cluj-Napoca, fondată în 1581, sub denumirea Academia/Universitas Claudiopolitana.
Asemeni tuturor ceremoniilor, şi cele de deschidere/închidere a unui an universitar se desfăşoară după un anume tipic: se reuneşte toată suflarea într-un spaţiu, oficialităţile iau loc primele rânduri, profesorii în următoarele, după care vin studenţii, părinţii şi prietenii. Apoi se rostesc şi se ascultă discursuri şi, după caz, se transmit şi se recepţionează mesaje. Dacă la Reşiţa se doreşte ca organizarea în Centrul Civic a ceremoniilor de închidere a anului universitar să devină o nouă tradiţie, cele de deschidere se vor desfăşura, potrivit celei vechi, în Amfiteatrul „Eftimie Murgu“ al Centrului Universitar UBB Reşiţa (CUUBBR).
Diferit faţă de tipic a fost, azi, modul în care a fost transmis celor prezenţi mesajul rectorului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Daniel David. Întrucât nu a putut fi prezent la Reşiţa nici personal şi nici în timp real în sistem teleconferinţă, acesta s-a adresat celor prezenţi prin intermediul unui mesaj înregistrat. Concentrat, în trei minute, discursul acestuia a punctat două idei principale: „În universitatea noastră, noi încercăm să generăm cunoaştere ştiinţifică. În cadrul acestui proces, studenţii se formează pentru a deveni buni specialişti şi buni cetăţeni. A doua idee se referă la faptul că noi avem o cultură organizaţională caracterizată de tradiţie şi excelenţă. Simplu şi direct spus: excelenţa înseamnă a încerca să devii pe parcursul formării tale cea mai bună variantă a ta. Iar tradiţia (începând cu 1581, n.r.) ne ajută să întărim această idee de excelenţă!“
În continuare, mesajului adresat celor prezenţi de subprefectul Adina Marilena Radici i-au urmat două ale preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Unul instituţional, citit, şi un al doilea, informal („de la mine, pentru că pe celălalt l-am elaborat împreună cu cineva“), prin care i-a pus în temă pe studenţi asupra faptului că, deşi aşteptările societăţii sunt foarte mari în ceea ce îi priveşte, n-ar trebui să se aştepte la o recunoaştere imediată: „Viaţa este plină de dezamăgiri, trebuie să treceţi peste ele, să luptaţi şi să rămâneţi în continuare acei oameni care visaţi să fiţi!“
Mai direct, referitor la aşteptări, a fost în discursul său primarul Reşiţei, Ioan Popa: „Sunteţi mai importanţi decât credeţi voi! Nu doar pentru noi căutăm resursă umană mediu şi înalt calificată, ci pentru că suntem disperaţi că nu o avem, că nu o găsim. Avem nevoie disperată de voi!“ Spre exemplu, Primăria nu are şi nu găseşte ingineri constructori care să poată urmări proiectele europene aflate în implementare. Totodată, din lipsă de personal, a fost nevoită să închidă temporar Biroul de Impozite şi Taxe din Govândari. „Am apelat la directorul CUUBBR, Andrade Bichescu, să ne dea 5, 10, 15 studenţi din anii terminali, să vină de acum, din octombrie, să facă practica la noi, la Impozite şi Taxe.“
În final, Popa le-a solicitat cadrelor didactice să fie exigente, pentru că doar aşa vor putea crea oameni de calitate, iar studenţilor, să nu lase să treacă viaţa pe lângă ei, în timp ce trăiesc într-o lume paralelă, pe „Insta, WhatsApp şi TikTok“. Dacă la prezentarea de la începutul ceremoniei primarul Popa a fost cel mai aplaudat de către studenţi, discursul său a fost fost primit cu ceva mai multă reţinere.
CUUBB Reşiţa a început noul an universitar cu 620 de studenţi (cu 10% mai mulţi faţă de anii precedenţi) care, parafrazând spusele rectorului Daniel David, vor încerca de acum să devină cea mai bună variantă a lor.
JCS-Walter Fleck