CARAŞ-SEVERIN – În schimb n-au scăpat restaurantele, barurile şi pizzeriile, dintre care 12 au fost temporar închise!
Respectarea prevederilor legale privind comercializarea produselor alimentare uşor perisabile a reprezentat una dintre tematicile estivale de control ale Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului. Bilanţul acţiunilor desfăşurate în perioada 1 iunie – 15 septembrie a fost detaliat, la Prefectură, în cadrul şedinţei lunare a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice (CCDCPPV). Rezumând raportul prezentat de comisarul Mirela Răchitan, au fost 38 de acţiuni de control la: vânzători en-detail, unităţi fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip express, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării şi alte asemenea. Acestora le-au fost aplicate 26 de avertismente, 44 de amenzi contravenţionale totalizând 124.000 de lei, dispunându-se retragerea din circuitul consumului uman a 120 de kg de produse cu abateri în valoare de 4,789 lei, fiind dispusă totodată oprirea temporară a presării serviciilor de alimentaţie publică până la remedierea deficienţelor constatate la 12 operatori economici.
Chestionată, ca de obicei, de preşedintele Consiliului Judeţean al Pensionarilor şi Persoanelor Vârstnice, Vasile Cocoşilă, în legătură cu ponderea controalelor efectuate la supermarketuri, „indiferent că sunt româneşti sau din străinătate“, comparativ cu cele care i-au vizat pe micii comercianţi, Mirela Răchitan l-a asigurat că nu s-au făcut discriminări. „În general, la supermarketuri se găsesc rar deficienţe cu privire la condiţiile de păstrare, dar au fost amendate majoritatea pentru nerespectarea condiţiilor de păstrare la legume-fructe. Au mai fost constatate nereguli la carne şi, mai ales, la vitrina caldă, unde temperatura de păstrare a preparatelor culinare trebuie să fie de 60 de grade şi nu prea este. Sunt, undeva, la 38-40 de grade!“, a precizat comisarul.
Readucând în discuţie „problema cu pâinea care se face din acel aluat primit din afară, congelat şi aşa mai departe“, Cocoşilă a întrebat dacă, între timp, „s-au făcut ceva, sau se pot face, ceva verificări legate de calitatea acestui produs?“. Se pot face, i-a răspuns Răchitan, atât că: „Noi (CJPC) nu avem competenţă să facem ceva cu privire la calitatea acelui produs. Numai Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor!“
Suspiciunile asupra pâinii pe care supermarketurile o prepară din aluaturi congelate în ţări străine nu sunt chiar de dată recentă. Astfel, în şedinţa din martie a CCDCPPV, unei întrebări asemănătoare, condimentată cu insinuarea că aluatul congelat ar putea conţine şi proteine din gândaci, Mălina Oniga, consilier în cadrul DSVSA Caraş-Severin, i-a răspuns: „S-au făcut controale vizavi de documente, etichetare, depozitare şi prelucrare, dar nu s-au făcut recoltări de probe. Acestea se fac doar în caz de suspiciune, de alerte alimentare sau de reclamaţii!“
JCS-Walter Fleck