CARAȘ-SEVERIN – Se întreba zilele trecute președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, de ce durează din 2016 procesul în care omul de afaceri Ion Bejeriță, unul din liderii importanți ai social-democraților cărașeni, alături de mai mulți inculpați, este acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată, prejudiciul fiind de ordinul milioanelor de lei. Proces în care, după nenumărate amânări, judecătorul a decedat în toamna anului trecut!
,,Cum se va judeca, la Tribunalul Caraș-Severin, procesul cu fapte multe și grave, prejudicii de milioane și mulți inculpați importanți, ce are termen în 14 septembrie 2023? De ce a durat 7 ani și a avut 49 de termene? […] Se va amâna din nou judecata? Dacă da, până când? Iar dacă se mai amână, nu se vor prescrie faptele? Oare nu asta se așteaptă? Ca făptuitorii să rămână cu sumele eludate, iar bugetul de stat, ca de obicei cu paguba?”, spunea, parcă prevestind o nouă amânare, Dunca.
Pentru că asta s-a întâmplat. La termenul din 14 septembrie, procesul, reluat încă din ianuarie 2023 cu un alt judecător de la Tribunalul Caraș-Severin, a suferit o nouă amânare, pentru recitarea unui martor și a unui expert, următorul termen fiind în octombrie. Așa cum se întâmplă, de altfel, de la începutul anului, în fiecare lună, ba pentru lipsa unor martori sau a unor inculpați, ba pentru lipsa de apărare a unor inculpați, ba pentru alte proceduri. Adică din amânare-n amânare… În acest ritm, nu ar fi exclus ca cele 49 de termene și cei 6 ani de la judecata anterioară a acestui dosar să fie depășiți.
Reamintim că DIICOT spunea în 2016 că prejudiciul cauzat bugetului de stat de gruparea condusă de Bejeriță, ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, este de 8.354.102,35 lei (1.942.814 euro), iar sumele supuse procesului de spălare a banilor și care formează obiectul infracţiunii de spălare a banilor sunt de 22.889.922 lei.
JCS-N.C.