CORONINI – Comunitatea cehă din Sfânta Elena şi-a sărbătorit bicentenarul de la prima atestare documentară a localităţii. În prezent aparţinând administrativ de reşedinţa de comună Coronini, satul Sfânta Elena a fost înfiinţat în urmă cu 200 de ani de către coloniştii cehi sosiţi, pe vremea primul împărat al Imperiului Austriac, Francisc I, în cea mai mare parte, din Boemia Centrală, ei având ca ocupaţie de bază cea de tăietori de lemne!
Comunitatea a reuşit să-şi păstreze nealterate identitatea şi tradiţiile până în ziua de astăzi, deşi numărul locuitorilor satului a scăzut continuu după 1989, în mare parte ca urmare a emigrării în Cehia. Astfel, dacă aici locuiau în 1991 circa 800 de oameni, numărul lor a scăzut la 540 în 2000, pentru ca în prezent să fie de circa 350.
Manifestările dedicate bicentenarului, organizate de Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România şi de Primăria Coronini, au debutat vineri, 18 august, cu o sfântă liturghie la care au participat, alături de localnici, sute de oaspeţi din ţară şi străinătate, cu preponderenţă din Cehia, diplomaţi, reprezentanţi ai autorităţilor, oameni politici şi persoane publice din ambele ţări. Sâmbătă a avut loc un foarte disputat concurs gastronomic, câştigat de echipa din Sfânta Elena, care i-a surclasat pe ceilalţi bucătari din Banatul Montan sau veniţi tocmai din Cehia.
Pe parcursul celor trei zile, atmosfera a fost întreţinută de variatele programe artistice susţinute de artişti din Eibenthal, Ravensca şi Gârnic, alte localităţi cu o prezenţă perenă a minorităţii cehe.
JCS-Walter Fleck