Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Atitudinile de la județ demonstrează că până și opoziția s-a săturat de opoziție. Chiar Ioan Crina a făcut de câteva ori spectacol, votând împotriva liniei opoziției în Consiliul Județean. Alții s-au abătut, însă, de la linie în tăcere!

Războiul absurd al opoziției cu șeful județului continuă, iar ședințele consiliului județean reflectă o pace aparentă, marcată de resemnarea liberalilor și de triumful PSD, cu aliații, cărora li s-au alăturat cei trei declarați foști liberali: Viorel Bașag, Bogdan Miloș și Camelia Ene. Totuși, de-a lungul ședințelor, nu doar liberalii au avut Iudele lor, unii reprezentanți ai opoziției ridicând, mai mult sau mai puțin timid, mâna împotriva curentului.

L-am surprins pe medicul Caius Diaconescu (Pro România) ridicând într-un final timid mâna pentru drumurile județului, atunci când opoziția a blocat proiectul, și de vreo două ori pe Mihai Bona (Pro România), atunci când a considerat că votul altfel ar face prea mult rău. Spectacolul l-a făcut mereu liderul opoziției, Ioan Crina, care, de fiecare dată când a ridicat mâna împotriva votului în bloc al opoziției, a ținut neapărat să declare public că decizia sa este strict pentru cetățeni, în interesul județului.

Întrebat dacă nu cumva opoziția are și ea Iudele ei, Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, a declarat: „Noi am vrea să găsim un om întreg la minte, vertical, care are posibilitatea să voteze după cum îi dictează conștiința, în folosul cetățenilor și conform promisiunilor făcute în campania electorală. Noi nu avem nevoie de trădători, noi avem nevoie de oameni, consilieri indiferent ai cărui partid, care să fie întregi la minte și să nu fie manevrați să nu fie niște păpuși mapeț care să răspundă numai la comenzile sforarilor de la stânga sau de la dreapta.“

Cît despre antagonicul curaj timid al lui Diaconescu sau al altora, Dunca a precizat: „Sunt mai mulți consilieri județeni pe care îi văd că, atunci când trebuie să facă o inepție să voteze sau să se opună, înghit și li se mărește nodul, mărul lui Adam. Oamenii ar vrea, pentru că ei își doresc, nu sunt la fel. Sunt înregimentați, sunt obișnuiți cu disciplina de partid, dar la urma urmei or să iasă în stradă. Păi ce-o să zică de exemplu dl doctor Diaconescu, care este o persoană apreciată în comunitate, și care el vine și îl vezi pe gesturi: «Dom`le, da, dar nu mă lasă partidul». Păi în final omul ăla va exploda într-o zi! Pentru că nu poți să rămâi, sunt momente în care fie o iei în stânga, fie că o iei în dreapta. Dar dacă în stânga e împotriva voinței și a educației tale, la un moment dat o să revii pe drumul drept. (…) Tot timpul am spus că e un băiat întreg la minte, doar că el are problemele astea de supunere față de partid. El nici nu-și dă seama câtă putere are ca și cetățean și ca și factor de imagine, într-o comunitate în care el e bine apreciat ca și medic.“

Întrebat din nou despre decizia de schimbare a lui Diaconescu din calitate de membru al Consiliului de Administrație al Spitalului Județean Reșița, șeful județului a explicat: „Atunci era prea inflamat de poruncile pesediste! Dar acum și-a mai revenit!“

Cireașa de pe tort îi revine, însă, altui consilier din opoziție, aparținând PMP, care însă n-a avut niciodată curajul ridicării mâinii împotriva liniei de partid. A avut însă curajul cuvântului, pe care i l-a adresat șefului de partid, Lucian Voina, de-a stânga căruia stă în ședințele de consiliu județean. Gabriela Berecz (foto – mijloc) i-a spus că deja s-a săturat, că nu mai poate, că „nu mai vreau să mă oprească lumea pe stradă“. Nici după această afirmație n-a votat altfel, chiar dacă în sală îi era alături medicul Paul Purea – cândva și el consilier județean din partea PMP, actualmente președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Județean Reșița –, venit pentru a-și îndruma colegii pe un drum mai bun spre viitoarele alegeri.

JCS-A.M.