CARAŞ-SEVERIN – Turiştii care ajung în Banatul de Munte sunt invitaţi să viziteze un loc cu totul special, muzeul din satul Gărâna, obiectiv promovat de cei de la Visit Caraş-Severin!
Site-ul respectiv continuă să promoveze diversitatea şi frumuseţea din Banatul Montan, precum şi istoria bogată a acestei regiuni compusă din comunităţi de români, germani, cehi, maghiari, sârbi şi croaţi, care s-au format de-a lungul secolelor prin amestecul culturilor, religiilor și tradițiilor.
Satul Gărâna, o mică aşezare din inima Banatului de Munte, nu înseamnă numai festivalul de jazz ce se desfăşoară aici vară de vară, ci este un loc de poveste, unde turiştii pot descoperi lucruri mai puţin ştiute despre traiul pemilor vizitând Muzeul Satului.
„Satul turistic Gărâna a luat naştere în anul 1828, atunci când colonişti germani, cunoscuţi sub numele de «pemi», fiind originari din Boemia, s-au aşezat în acest loc, denumindu-l Wolfsberg (Muntele Lupului). Deşi în ultimii ani satul este renumit ca fiind locul de desfăşurare al Festivalului de Jazz, eveniment ce are loc anual pe timp de vară în cochetul sat bănăţean, reunind timp de câteva zile renumiţi artişti ai acestui gen muzical, trebuie spus că Gărâna nu şi-a pierdut originile germane. Turiştii care vizitează acest loc de poveste au posibilitatea de a explora Muzeul Satului, pentru a vedea modul autentic de trai al familiilor de pemi care au ales Banatul Montan, acum aproape două secole.“, au precizat cei de la Visit Caraş-Severin.
JCS-Nicoleta Moraru