CARAŞ-SEVERIN – Chiar dacă oamenii-s puţini, căldura-i mare, iar teancul de dosare mai vechi de 18 luni nu scade!
Deficitul de magistraţi din judeţ şi modul în care acesta afectează activitatea instanţelor au reprezentat doar una dintre temele discutate în cadrul vizitei de lucru pe care a efectuat-o, în urmă cu două săptămâni, la Reşiţa, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu. „Şi avocaţii au o problemă cu spaţiul care li s-a pus la dispoziţie în sediul Tribunalului. Am discutat cu preşedintele instanţei, cu preşedintele Curţii de Apel Timişoara şi cu secretarul de stat din Minister care se ocupă de investiţii, să putem ajuta instanţa să facă acel spaţiu optim desfăşurării activităţii de avocat. Deplasarea zilnică a magistraţilor delegaţi de la Timişoara reprezintă şi ea o problemă, care a generat ideea construirii unor locuinţe prin ANL, în timp ce în cazul procurorilor sumele pentru plata chiriilor nu au mai fost indexate din 2011.“, a declarat Gorghiu, la momentul respectiv.
În pofida tuturor problemelor, care îşi pun inevitabil amprenta asupra actului de justiţie, cât şi asupra percepţiei publicului, activitatea Tribunalului Caraş-Severin şi a celor patru judecătorii arondate (Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa şi Moldova Nouă) s-a încadrat, totuşi, în gradul de performanţă „eficient“, potrivit Raportului instituţiei referitor la Semestrul I 2023, publicat luni. Analizat separat, indicatorul „Rata de soluţionare“ a dosarelor (operativitatea) s-a încadrat la gradul „satisfăcător“, întrucât din 2.334 de dosare nou intrate au fost soluţionate doar 2.319. La „ineficient“ s-a încadrat „Stocul de dosare, la finele perioadei de referinţă“, deoarece din totalul de 2.181 de dosare aflate în stoc, 363 (16,6%) erau mai vechi de 18 luni (de unde putem deduce că erau din 2021).
Instanţa s-a încadrat la „foarte eficient“ la următorii doi indicatori analizaţi: „Ponderea dosarelor închise într-un an“ (de 93%, procentajul reprezentând cele 2.157 dosare soluţionate în maxim un an de la înregistrare, dintr-un total de 2.319) şi „Durata medie de soluţionare“ (care în materiile non penal a fost de 6 luni, în timp ce în penal a fost de 1,4 luni). În ceea ce priveşte indicatorul privind „Redactările peste termenul legal“, din 2.009 dosare soluţionate au fost redactate peste termen 582, determinând încadrarea instanţei în gradul de performanţă „eficient“.
JCS-Walter Fleck