CARAŞ-SEVERIN – Prejudiciile însumate sunt de 13,6 milioane de lei, dar costurile de reconstrucţie vor fi mult mai mari!
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi-a prezentat, marţi, bilanţul de activitate pe primul semestru al acestui an. Potrivit Instituţiei Prefectului, organizatoarea întrunirii, cele mai multe evenimente care au necesitat cooperarea diferitelor structuri din cadrul CJSU au avut loc pe timpul unor informări, atenţionări şi avertizări hidrometeorologice.
Dintre fenomenele înregistrate de la începutul anului, au ieşit în evidenţă cele din cursul lunii iunie, acestea necesitând intervenţii în condiţii deosebit de grele, din cauza viiturilor puternice şi a riscurilor implicite. Dacă în unele cazuri a fost vorba doar de revărsări ale cursurilor de apă, în altele, în cazul unor localităţi situate la baza unor versanţi, inundaţiile au avut aspect de viitură, cu antrenarea unor mari cantităţi de apă, material lemnos, pământ şi pietre. Intervenţiile, constând în evacuări şi salvări de persoane, animale şi bunuri, urmate de sprijin pentru evacuarea apei din gospodării, străzi şi terenuri agricole au avut loc în toate bazinele hidrografice din judeţ, cu precădere în localităţi aflate în bazinele Pogăniş, Caraş şi Bârzava. Într-o primă fază, au fost evaluate pagube de circa 5,8 milioane de lei, în infrastructură, agricultură și la proprietăți private ale cetățenilor, pe raza a 87 de localităţi din judeţ.
A doua parte a şedinţei a fost dedicată discutării şi aprobării raportului care cuprinde, distinct, doar efectele fenomenelor din perioada 10-19 iunie, când precipitaţiile abundente au provocat pagube în valoare de aproape 7,8 milioane de lei, în 44 de localităţi din 19 UAT-uri. Este vorba despre al 10-lea astfel de raport centralizator trimis autorităţilor centrale în acest an, un altul privind pagubele din iunie şi iulie urmând a fi întocmit în vederea solicitării unor compensaţii de la Comisa Europeană.
JCS-Walter Fleck