REŞIŢA – E vorba despre primul sistem plutitor al unui producător de energie verde din Caraş-Severin!
Implementarea proiectului „Grebla Lake – Floating Photovoltaic Plant“ a intrat în linie dreaptă, debutând cu demararea procedurilor de achiziţie pentru efectuarea lucrărilor de curăţare a vegetaţiei de pe suprafaţa lacului din cartierul Lend. „Pe lacul de liniștire a centralei hidroelectrice Grebla va fi amplasat un parc fotovoltaic plutitor, format din 1.820 panouri fotovoltaice cu o putere de 550 W fiecare, rezultând o putere totală a centralei fotovoltaice de 1 MW.“, se arată într-un comunicat de presă al TMK Hydroenergy Power.
Pentru realizarea investiției cu o valoarea totală de circa 1,2 milioane de euro, societatea a accesat și primit o finanțare nerambursabilă prin programul ENERGY PROGRAMME IN ROMANIA și un grant de 60% (737.500 de euro) din valoarea totală a investiției, oferit de către Innovation Norway. Producţia estimată de către dezvoltator este de circa 1.087 MWh/an, reducerea emisiilor emisiilor de gaze cu efect de seră fiind estimată la 333 tone echivalent CO2/an. Termenul limită de implementare a proiectului este 30 septembrie 2023, se mai precizează în comunicat.
Microhidrocentrala Grebla, alături de cele de la Crăinicel 1, Crăinicel 2, Breazova şi amenajările hidro aferente de la Timiş Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu, au în prezent o capacitate instalată de aproximativ 22 MW şi o producţie de circa 70GWh/an. Aceasta, după retehnologizarea derulată de Grupul CEZ, care a preluat, în 2010, compania care deţinea sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa. Ulterior, TMK Hydroenergy Power împreună cu alte companii din România ale Grupului CEZ au fost achiziţionate, în 2021, de fondurile administrate de Maquarie Asset Management, parte a Maquarie Group Australia.
JCS-Walter Fleck