BANAT – Deși ziua Banatului este considerată data de 21 iulie, dată la care în 1718 s-a semnat pacea de la Pojarevăț, aniversarea a fost marcată în avans sâmbătă, 15 iulie, la sediul Casei de Presă și Editură „Libertatea” (CPEL) din Panciova, Serbia!
Oameni de cultură din județ au participat la evenimentul desfășurat sub genericul „Sărbătorim împreună, prieteni din Banatul Montan în vizită la prietenii din Banatul Sârbesc”. A fost un bun prilej pentru a strânge legăturile culturale între cele două părți ale Banatului.
În cadrul evenimentului, a fost prezentat albumul „Semmeringul Bănățean: calea ferată Oravița – Anina”, coordonat de Erwin Josef Țigla și apărut în 2022 la Editura „Banatul Montan“ din Reșița. De asemenea, au fost prezentate ultimele două numere ale revistei de literatură, artă și cultură „Lumina“ a CPEL, iar pictorul Viorel Nicolaievici din Banatul Sârbesc a fost omagiat la 30 de ani de activitate.
Printre organizatori au fost Biblioteca Județeană ,,Paul Iorgovici” (BJPI) și Forumul Democrat al Germanilor din județ. BJPI a fost reprezentată de managerul Clara Constantin, întrucât unul dintre programele asumate ale managementului BJPI se derulează sub genericul ,,Biblioteca fără frontiere”. „Scopul este de a sprijini comunitățile românești din Diaspora prin diverse evenimente culturale precum expoziții, lansări de volume, donații, schimburi de experiență, cursuri diverse. Se realizează astfel și o promovare în lume a patrimoniului cultural local, regional și național.”, am aflat de la Clara Constantin.
În cadrul evenimentului din Serbia, managerul BJPI și-a exprimat deschiderea de a găzdui și organiza la Reșița prezentări ale publicațiilor apărute sub egida editurii „Libertatea” și de a intermedia întâlniri cu publicul reșițean ale autorilor români din Banatul Sârbesc. În acest sens, pentru toamna acestui an, conducerea CPEL a fost invitată la sediul BJPI în vederea încheierii unui parteneriat cultural, scriitoarei Mariana Stratulat, director CPEL, fiindu-i lansată invitația de a prezenta la Reșița cărțile sale pentru copii.
De asemenea, s-au purtat discuții pentru completarea colecțiilor secției „Banatica” a BJPI cu noi apariții editoriale ale românilor din Voievodina, dar și pentru a oferi acces cititorilor bibliotecii la ziarul „Libertatea” și revista transfrontalieră de literatură, artă și cultură „Lumina”. Tot din toamna acestui an, noi volume semnate de autorii editurii „Libertatea” se vor regăsi în colecțiile „Banatica”.
JCS-Ionel Ivașcu