CARAŞ-SEVERIN – Este vorba doar de urmările fenomenelor hidrometeorologice înregistrate în judeţ între 26 mai şi 3 iunie!
Convocat, miercuri, de prefectul Ioan Dragomir în şedinţă extraordinară, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat o serie de măsuri ca urmare a emiterii mai multor avertizări şi atenţionări cod galben şi portocaliu, meteorologice şi hidrologice. Având în vedere instabilitatea atmosferică accentuată prognozată, au fost notificate toate primăriile, operatorii economici şi structurile MAI în vederea aplicării măsurilor necesare, a fost dispusă instituirea permanenţei la sediul primăriilor, urmând ca la nivel local, comitetele pentru situaţii de urgenţă să urmărească evoluţia fenomenelor pentru a putea interveni imediat în caz de necesitate. Totodată, a fost aprobat raportul sinteză privind pagubele înregistrate în perioada 26 mai – 3 iunie, pe raza a 11 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ (Reşiţa, Moldova Nouă, Bănia, Brebu, Dalboşeţ, Lăpuşnicel, Lupac, Ocna de Fier, Târnova, Ramna şi Şopotu Nou).
Valoarea totală a pagubelor depăşeşte 2,3 milioane de lei, fenomenele hidrometeorolgice afectând case, anexe gospodăreşti şi bunuri materiale, autoturisme, poduri, podeţe, străzi, drumuri agricole, comunale şi judeţene, precum şi reţele electrice. În ce măsură au fost toate acestea asigurate, şi ne referim în special la bunurile persoanelor fizice, e dificil de făcut o estimare, ţinând cont de varietatea soluţiilor oferite de cele peste 20 de societăţi de asigurare autorizate. Avem în schimb date despre poliţele PAD (de asigurare a locuinţei împotriva dezastrelor naturale) al căror număr a crescut în decursul ultimei luni cu 119, la nivelul judeţului, poate şi ca urmare a fenomenelor imprevizibile care se ţin lanţ de la jumătatea lunii mai încoace. Dintre acestea 113 poliţe noi au fost încheiate în mediul urban şi doar 6 în mediul rural.
JCS-Walter Fleck