Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Prefectura, Consiliul Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar-Veterinară, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Apele Române, Direcţia Agricolă şi ISU Semenic sunt câteva din instituţiile implicate în investigarea şi gestionarea poluării de la deponeul de pe dealul Lupacului. Dacă efectul îl ştim, cauza e deocamdată învăluită în mister!

Deşi poartă sofisticatul nume de „Centru integrat de management al deşeurilor“ şi cel de alint „Deponeu ecologic“, noua groapă de gunoi de pe Dealul Lupacului e o perpetuă generatoare de probleme. Cea mai recentă, în urma căreia apa râului Gelug (foto) a fost poluată şi s-a colorat în roşu, a fost sancţionată de Apele Române Banat cu o amendă de 35.000 de lei. Ceea ce, cum era de aşteptat, nu a pus capăt poluării.

Chemat, marţi, în faţa plenului Consiliului Judeţean, Remus Marta, reprezentantul Girexim Universal (operatorul deponeului) a explicat că, din cauza precipitaţiilor abundente, toate bazinele s-au umplut pentru ca, în final, să deverseze. Problema mai gravă este că, la circa 300 de metri în aval de cuva de levigat, a apărut un izvor cu apă contaminată, care susură şi în momentul de faţă. „Nu ştim cauza! Dar am găsit izvorul! Scurgerea de levigat e o urgenţă pe care eu nu ştiu să o rezolv!“, a precizat Marta, invitându-l pe consilierul judeţean Ioan Crina la izvor: „Haideţi cu mine să găsiţi o soluţie, că sunteţi constructor!“

Consilierul judeţean Ioan Crina a insistat să afle dacă nu cumva scurgerea ar fi fost cauzată de exploatarea neconformă şi neregulamentară a deponeului, ceea ce Remus Marta, reprezentatul operatorului Girexim Universal, a exclus categoric. „În trei ani de activitate nu am avut probleme, evenimente sau pierderi. Am avut controale şi n-am fost sancţionaţi. Până la ploile de acum!“, a precizat acesta.

Rezumând discuţiile care au urmat, putem reţine că problema se află undeva pe fundul gropii, de unde levigatul şi-a găsit o cale către vale, transformându-se într-un veritabil izvor poluator. Golirea bazinului plin ochi cu gunoi, în vederea astupării probabilelor neetanşeităţi, va presupune o intervenţie ieşită din comun şi de durată. Aceasta în ipoteza în care o comisie de specialişti nu va găsi, cumva, o miraculoasă soluţie alternativă. „Până atunci, însă, a fost necesară evaluarea urgentă a situaţiei locuitorilor direct afectaţi de poluarea cursului de apă din proximitate!“, a declarat, azi, subprefectul judeţului, Cristian Gâfu, la revenirea de la Lupac.

Urmare a celor constatate, a transmis Cancelaria Prefectului, au fost luate o serie de măsuri, după cum urmează. DSP a dispus marcarea fântânilor publice cu anunţul că „Apa nu este potabilă“, recomandând ca aceasta să nu fie consumată decât după efectuarea analizelor privind potabilitatea. De asemenea a transmis Primăriei Lupac că are obligaţia de a asigura populaţiei fără acces la apă o cantitate de minimum 5 litri de apă potabilă de persoană. DSVSA a recomandat ca adăparea animalelor să se facă doar din surse de apă din zone neafectate, în timp ce Direcţia pentru Agricultură a dispus evitarea folosirii apei din zona afectată pentru efectuarea de irigaţii, de lucrări de erbicidare sau tratamente fitosanitare. De asemenea, au fost identificate persoanele vulnerabile care au fost aprovizionate cu apă, iar cu sprijinul ISU a fost transportată în comună o cisternă cu o capacitate de 3.000 litri de apă menajeră pentru a fi distribuită populației.

JCS-Walter Fleck

FOTO: Apele Române