MARGA – O nouă primărie și un muzeu al satului figurează printre obiectivele momentului la Marga. Obiective pentru care primăria a depus un proiect la CNI, respectiv lucrează la avizarea unuia pe PNRR!
Din discuția cu primarul Nicolae Beg am aflat că vechea primărie, construită în 1914, a fost deja pusă la pământ, molozul a fost îndepărtat, iar amplasamentul a fost predat la CNI pentru ca firma câștigătoare a licitației de execuție să poată lucra. „Estimez că lucrările vor demara în două-trei săptămâni, termenul de finalizare fiind luna iulie 2024. În prezent funcționăm în căminul cultural și în centrul de informare turistică, incintă ieșită de sub monitorizare.”, am aflat de la primarul comunei despre investiția de 3 milioane de lei.
Proiectul de renovare a vechii grădinițe, în valoare de 900.000 de lei, urmează să fie urcat pe SEAP după ce vor fi gata toate avizele cerute de PNRR. Din declarația primarului am reținut că, de patru-cinci ani, clădirea respectivă este nefuncțională, după ce grădinița a fost mutată într-un spațiu din incinta școlii. Aici au fost amenajate cele mai bune condiții pentru preșcolarii care vor rămâne în spațiul actual și pe viitor. În acest context, se dorește transformarea vechii grădinițe în muzeu al satului. Obiectiv pentru care au fost deja purtate discuții cu prof. Dumitru Jompan, care deține obiecte ce pot fi așezate în muzeu, dar și cu localnici care au acasă diverse lucruri vechi.
Primăria are în vedere și obiective care țin de timpul actual. În acest sens, pe „Anghel Saligny” a fost depus un proiect în valoare de 8 milioane de lei, care vizează turnarea unui strat nou de asfalt pe 4 km ai drumului vechi. Împreună cu amenajarea de trotuare și rigole, proiectul care urmează să fie scos la licitație reprezintă prima intervenție de o asemenea amploare asupra unui drum asfaltat ultima dată în 2008.
În privința rețelelor de apă și canal, Marga se poate mândri cu aceste utilități introduse în toată comuna. Asta deoarece, prin PNDL 2, primăria a extins spre Vama Marga rețeaua de apă asigurată prin cădere. În prezent, se montează stațiile de filtrare și se fac ultimele lucrări la o rețea care, în estimarea primarului, va fi funcțională în maxim două luni. Canalizarea a ajuns la etapa probelor, grație unui proiect PNDL 1 prin care s-a reușit finalizarea unei rețele începute mai demult dintr-o altă sursă de finanțare.
JCS-Ionel Ivașcu