REȘIȚA – Este de părere primarul Aradului, Călin Bibarț, care crede că adevărata regionalizare ar trebui să fie diferită de centralizarea în teritoriu, care deja se întâmplă!
Primarul Ioan Popa a prezentat recent ideile sale despre cum niște oameni locomotivă ar trebui să fie deschizători de drumuri în dezvoltarea regională, punând accent pe înțelegerile funcționale dintre marile administrații. În același context, al unei discuții Urbanize Talks, la care au participat și reprezentanți ai administrațiilor locale din Arad, Timișoara și Lugoj, o expunere interesantă a avut primarul Aradului, Călin Bibarț, care vede regionalizarea altfel decât se întâmplă în mod incorect astăzi, cu centralizări urmate pe linia Bucureștiului. Acesta a explicat, legată de colaborările dintre administrațiile din regiune: „Trebuia să se rupă cioara-n două, dar jumătatea aialaltă e tot cu frâna trasă pe subiectul ăsta. Cu banii de aici se face doar metroul în București și de acolo ni se transmit doar multe urări și iubire eternă. Da, oameni buni, dacă nu spunem lucrurilor pe nume! Și atunci cu atât mai mult sunt necesare astfel de entități care să arate într-un mediu ostil că se poate. (…) Dacă vrem să dezvoltăm țara asta armonios, măcar unele instituții să nu le mai centralizăm, toate în București și apoi mă refer și la regiuni!“
Primarul Aradului se întreabă de ce, de exemplu, trebuie să existe Curtea de Conturi, sediul central, în București? „De ce nu poate fi într-un mare centru universitar-economic, nu știu, la Iași? De ce Curtea Constituțională trebuie să fie în București și să nu fie la Cluj? Și apoi revin la subiectele care se întâmplă acum în jos, să ce va ajunge la regionalizări, cum e Timișoara, cazul de aici. Tot ce se face instituție, centralizată la Timișoara! E același principiu pe care l-am enunțat. Garda Forestieră de ce nu e la Reșița, în județul cu cele mai mari suprafețe de păduri? Acum 15 ani s-a înființat un inspectorat teritorial de control al traficului de mărfuri spre frontieră. Ghici unde e sediul? La Timișoara, care avea un sfert de vamă atunci. Și cele mai importante, cu ieșiri pe Vest, la Arad, nu este. N-o să dezvoltăm România echilibrat dacă sus centralizăm și când gândim regionalizări, centralizăm jos și acolo. Și dacă nu spunem lucrurile astea, se vor întâmpla în continuare. Dacă nu ne aliem în diferite forme aici, pe acel celebru slogan, unde-s nu 2, 4, 6, puterea crește, nu de 4 ori, dar măcar o dată jumate, rămânem la psiholog, ne dăm dreptate toți unii la alții și rămânem tot așa.“, a mai spus Bibarţ.
Trecând peste concurența și rivalitatea cunoscute dintre Timișoara și Arad, viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, a precizat doar că „Timișoara subscrie la punctul de vedere“ al primarului Aradului, acesta din urmă încheind cu o remarcă savurată de public: „Mulțumim! Vă rog să notați!“
JCS-Antoniu Mocanu