CARAŞ-SEVERIN – Criteriile pentru care, admirativ sau nu, se afirmă despre Banat că ar fi „fruncea” sunt multiple, în egală măsură obiective şi subiective. S-a vorbit despre Banat ca despre „America Europei”, în timp ce Banatul Montan a fost asemănat unei „Europe în miniatură”!
Comparaţiile au în vedere structura etnică eterogenă a acestei regiuni, diversitatea şi toleranţa religioasă caracteristică, o deosebită cultură a muncii şi un mod specific de gestionare a rezultatelor ei. Vorbim, desigur, despre valori caracteristice Banatului, implicit teritoriului administrativ al judeţului Caraş-Severin, despre care ne place să credem că sunt perene, indiferent de nuanţele modificării structurii populaţiei.
Potrivit datelor provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor, runda 2021, dintre cei 214.500 de locuitori care şi-au precizat etnia 91,25% sunt români, 2,48% romi, 2,13% croaţi, 1,59% sârbi, 0,7% ucraineni, 0,66% maghiari şi 0,64% germani. În ceea ce priveşte structura confesională, s-au declarat ca fiind de religie ortodoxă 83,1% dintre respondenţi, romano-catolică 5,9%, penticostală 3,9%, baptistă 3,7% şi ortodoxă sârbă 1,6%.
O statistică aproximativă, ţinând cont că se bazează doar pe libera declaraţie a celor recenzaţi, nu ia în considerare cazurile de refuz şi nu poate fi raportată la numărul total al populaţiei rezidente (246.588 persoane). Evident, nu consemnează ponderea cantitativă a altor etnii sau confesiuni cu o mai scăzută reprezentare sau adresabilitate, nici detalii calitative ce ţin de apartenenţa declarativă la un cult sau practicarea efectivă a acestuia.
JCS–Walter Fleck