CARAȘ-SEVERIN – Atât acuză președintele Consiliului Județean că pune la bătaie Spitalul Județean de Urgență din Reșița, pentru achiziția de medicamente, deși sumele respective nu există. Asta în vreme ce arieratele cresc rostogolindu-se pe zi ce trece, iar recent aproape o tonă de medicamente ar fi expirat și ar fi fost distruse!
Romeo Dunca își varsă din nou năduful pe conducerea SJUR vizavi de decizia de a scoate la licitație, în doar două zile, achiziții de medicamente în valoare de 25 de milioane de euro. Oficialul declară că nu înțelege această decizie, mai ales că ajutorul dat de Guvern – care va șterge arieratele acumulate în trecut – va intra în conturi integral abia prin toamnă.
„Nu sunt de meserie să analizez oportunitatea unei astfel de licitații, dar e total nepotrivit să aflu de pe internet despre această procedură, notează șeful județului. Nu am auzit un cuvânt despre aceasta intenție, nu am fost întrebat și nu știu cine o va onora, de vreme ce nu există un ban în contul spitalului, disponibil pentru o astfel de achiziție, iar datoriile azi sunt de 20 de milioane de lei. Nu mi-a inspirat încredere această doamnă (Alina Stancovici – n.r.), iar persoane de conducere din anturajul acesteia chiar m-au îngrozit. Am încercat să opresc avalanșa lucrurilor nefirești din spital, dar instanțele au hotărât altceva. Probabil că sentința favorabilă a dat atât de mult curaj doamnei manager încât angajarea spitalului, azi încă falimentar, în cheltuieli de zeci de milioane din banii, care azi nu există, e floare la ureche în mintea managerului Stancovici. În ultimele 18 luni, pacienții spitalului nu au dus lipsă de nimic de vreme ce, tot de pe internet aflu azi că, au mai fost și alte licitații pentru medicamente, însumând tot undeva pe la 20 de milioane de euro. Iar managementul medicamentelor made în Reșița a făcut posibil ca, în ultimele luni, o cantitate de aproximativ o tonă de medicamente expirate să fie distruse. Am închis anul financiar 2022 la spital cu datorii de 20 milioane. Obligația managerului era să reducă în cursul acestui an arieratele cu 5 milioane“.
Președintele CJ crede că trebuie să oprească acest mod de lucru: „Anume de a angaja spitalul în cheltuieli ce nu pot fi acoperite. Oare cine pune viza de CFP (control financiar preventiv – n.r.), cine se bagă să furnizeze medicamente unui spital care nu onorează plățile la scadență și cum e posibil să distrugi medicamente de sute de mii de lei pentru că au expirat? Timp în care, probabil, încă nici nu le-ai plătit? De luni, echipa de audit de la CJ se află în misiune de lucru la spital. Sub atenta coordonare a dlui Ilie Tipa, consilierul meu. Am încredere că vom găsi anumite răspunsuri și cauze ale unor situații pe care azi nu mi le pot explica. După care voi lua măsuri. Chiar cu riscul să mergem din nou în instanță. Din simplul motiv că pacienții spitalului nostru doresc ca nevoile lor să fie înainte de toate“.
Legat de impresionanta sumă, conducerea SJUR ne transmite argumentele legale pentru care a recurs la respectivele achiziții. Mai mult decât atât, multe dintre acestea vizează medicamente pentru programele naționale de sănătate, care nu atrag cheltuieli din partea spitalului, iar medicamentele primite din donații, sponsorizări și diverse programe, întrucât se apropiau de expirare, în procent mare, ar fi fost donate altor unități. „Toate procedurile lansate prin intermediul platformei SEAP vor fi finalizate prin încheiere de acorduri cadru pe o perioada de 36 de luni, așa cum reiese și din titlul achizițiilor, valorile și cantitățile fiind la nivel estimativ. Încheierea eventualelor contractelor aferente acestor acorduri cadru va avea loc doar în caz de necesitate – la solicitarea secțiilor ce dețin pacienți care au nevoie de aceste medicamente și doar în limita bugetului. (…) În concluzie, sumele ce apar în SEAP fac referire la ESTIMARI – NU LA ANGAJAREA UNOR CHELTUIELI și se referă la medicamentele luate pentru programele naționale de sănătate (Oncologie, HIV – SIDA, Boala Pompe, TBC, Diabet, Hemodializă renală). Referitor la «medicamentele arse de sute de mii de lei», acestea reprezintă medicamente primite din donații, sponsorizări și Programe Naționale de Sănătate, din care 90 % au fost donate de către Spitalul Județean de Urgență Reșița către Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București și către alte spitale, deoarece se apropia termenul de expirare. Și așa cum noi le-am primit și ne-am bucurat, ne doream ca și alții să fie ajutați, fără însă a produce pagube SJUR, din veniturile proprii“, se arată în documentul purtând semnăturile managerului dr.ec. Alina Stancovici și directorului financiar-contabil ec. Adina Miloș.
JCS-A.M.