REȘIȚA – După ce, într-o ediție recentă, v-am prezentat premierele din 2022, prima de anul acesta se joacă duminică seara de la ora 19:00. Spectacolul „A fost odată în ‘46” îi are în distribuție pe Alis Pelle și Alin Turcu și este regizat de Adrian Neacșu!
Aflat la prima colaborare cu teatru reșițean, Adrian Neacșu este actor la Teatrul Național din Sibiu din anul 2000, din 2001 lucrează la catedra de artă teatrală din Sibiu, iar din 2016 este doctor în artele spectacolului la Universitatea de Arte din Târgu Mureș. „La Reșița am găsi un grup foarte unit, a fost o bucurie să fiu aici și să lucrez cu acești actori. Piesa a fost aleasă de ei, textul e mai puțin important. Importantă e dinamica interioară, iar eu încerc să mă exprim prin ceea ce fac pe scenă.”, afirmă regizorul despre spectacolul care deschide seria noilor premiere.
Alis Pelle debutează duminică pe scena reșițeană jucând un personaj foarte complex, cu o trecere mare într-o perioadă lungă de timp. Asta i-a dat un bun prilej de a experimenta și a învăța mult dintr-un spectacol pus în scenă de fostul său profesor de actorie. De aceea, acest proiect a fost cel mai special de până acum pentru ea, fiind și cel mai bun mod de a începe anul. Alis speră ca publicul să empatizeze cu personajele trăindu-le povestea. Alin Turcu definește textul ca pe o întâlnire între două lumi diametral opuse, lucru care crede că se întâmplă în viață în majoritatea timpului. Prima opțiune pentru acest text a fost a sa, primind și susținerea partenerei sale de scenă. De altfel, managerul Gabriel Ionescu încurajează actorii să vină cu propuneri de roluri pe care vor să le aducă pe scenă, pentru că e important să joace și ceea ce-și doresc, nu doar ce li se cere. Claudiu Gabor a propus deja un text de monodramă, colegii săi sunt invitați să-i urmeze exemplul.
Tot duminică, este așteptat la Reșița regizorul francez Richard Navaro, care va face un spectacol despre Dracula, după un scenariu propriu. Proiect foarte interesant, în opinia lui Ionescu, atât pentru public, cât și pentru critică și, de ce nu, pentru turnee în Franța. Pe 17 ianuarie, Ion Ardeal Ieremia, un foarte bun regizor de la Teatrul Național din Timișoara, fost secretar de stat în Ministerul Culturii, va începe castingul la spectacolul „Don Quijote” după Cervantes. Iar pe 18 începe lucrul la un spectacol pentru copii, înfățișând povestea unui licurici care-și pierde luminița și apoi o regăsește.
„Va urma un proiect împreună cu Primăria Bocșa, «Povestiri din Bocșa», după cartea cu același titlu de Ioan Cărmăzan, el urmând să facă și regia. Avem finalizat și un spectacolul al lui Radu Dinulescu, care urmează să aibă premiera în martie. Sper să încheiem stagiunea cu piesa «Visul unei nopți de vară» de Shakespeare, pe care vreau să o pun eu în scenă. Am discutat și cu Toma Enache despre autori spanioli către care am o deschidere deosebită, deoarece în Spania sunt multe festivaluri interesante. Mi-a sugerat să mă gândesc la Lorca. Putem găsi timp pentru un spectacol de Toma Enache în toamnă”, a încheiat Gabriel Ionescu, care salută parteneriatul dintre teatrul pe care-l conduce și radioul public reșițean.
JCS-Ionel Ivașcu